U trendu

Nikolić: Situacija u BiH se ubrzano pogoršava

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da se situacija u BiH „ubrzano pogoršava“ zbog pojedinih političara koji iz uskogrudih interesa podstiču tenzije medju narodima.

Nikolić je u razgovoru sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem rekao da Srbija već godinama ulaže velike napore da očuva stabilnost regiona, ali da nema uvek punu podršku susednih zemalja, saopštila je pres služba predsednika.

„Često pojedini političari, zarad uskogrudih a kratkoročnih političkih benefita, podstiču tenzije medju narodima koji žive u regionu, i na taj način nanose ogromnu štetu procesu pomirenja medju gradjanima i državama. Ovo se posebno odnosi na BiH u kojoj se stanje ubrzano pogoršava“, rekao je Nikolić.

Ivanić je rekao da istupi poglavara islamske verske zajednice i katoličke crkve u BiH, kao i retorika političara iz Federacije BiH, vraćaju gradjane u rane devedesete godine, što ugrožava mir i stabilnost i stvara nesigurnost, posebno kod pripadnika srpskog naroda, navodi se u saopštenju.

On je rekao da se iskreno nada da će se BiH vratiti na put ostvarivanja napretka za sve svoje gradjane i stvaranje mogućnosti za život kao u razvijenim zemljama Evrope.

Nikolić je rekao da Srbija čvrsto insistira da je budućnost celog Balkana u saradnji i stremljenju ka evropskim standardima, ali da su preduslovi te saradnje mir i stabilnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.