U trendu

Nikolić: SPC treba da pregovara sa Prištinom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će sa patrijarhom srpskim Irinejem razgovarati o tome da Srpska pravoslavna crkva (SPC) treba da pogazi princip koji je uspostavila, da ne pregovara sa Prištinom.

Nikolić je za B92 rekao da SPC mora da iznese svoj stav, jer se u pregovorima Beograda i Prištine javlja problem njene imovine na Kosovu i Metohiji.

„Znao sam i prvi upozorio da će glasanje u Unesku odlučiti o statusu SPC na KiM, njenoj imovini i njenom opstanku. Zato sam smatrao da SPC, o tome ću razgovarati sa patrijarhom, treba da pogazi princip koji je prethodno uspostavila, a to je da ne pregovara sa Prištinom“, rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da šef diplomatije Ivica Dačić nije shvatio njegov poziv da o statusu KiM treba da se izjasne SPC i SANU, kada je tu inicijativu ocenio nepotrebnom, jer je „možda previše zauzet politikom“.

On je rekao i da je upozorio da otvaranje pregovaračkog poglavlja 35 nije razlog za euforiju, jer se ono odnosi na Kosovo i biće zatvoreno pravnoobavezujućim dokumentom.

„Možete mnogo dobrog da uradite, a ako nešto isklizne sa Kosovom i Metohijom, a to je Slobodan Milošević najbolje osetio na sebi, onda vam je sve iskliznulo, onda vam više niko ne računa nijednu zaslugu“, rekao je Nikolić.

On je dodao da je smatrao da treba sve da upozori, i pregovarače i gradjane Srbije „i sebe samog“ na značaj tog poglavlja, ali da nije rekao da njegovo otvaranje ne treba da se slavi, i da je i sam prisustvovao slavlju koje je organizovala Vlada Srbije.

On je dodao da je na taj način izneo svoj stav, pošto je u „velikoj meri isključen iz pregovora“ jer je tu ulogu preuzeo njegov bivši savetnik Marko Djurić koji je postao direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i član Vlade u pregovorima.

„Djurić me izveštava o tome, ali ja više ne dajem instrukcije niti odlučujem. Ja nisam bio direktno uključen u pregovore… Vlada vodi spoljnu politiku, Ustav je razgraničio naše nadležnosti, ja mogu da predstavljam Srbiju, ne da vodim spoljnu politiku, a dosad se politika koju vodi Vlada nije razlikovala od mojih stavova“, rekao je Nikolić.

Predsdenik je podsetio da je cele godine u razgovoru sa svim zvaničnicima iz Evropske unije, ali i predstavnicima država članica EU, insistirao da Srbija bude nagradjena za sve muke, napor, reforme i da je najmanje što može da se uradi otvaranje ta dva poglavlja.

Govoreći o odnosima sa Rusijom i EU, rekao da Srbija ne može da ide ka Rusiji jer nema granicu sa njom, već sa EU i da se zalaže za dobre odnose sa Briselom i Moskvom. Poručio je da je pred Srbijom politika „i-i“ a ne „ili-ili“.

„I Vlada i ja gledamo i ka Moskvi i ka Briselu. Bitno je da održimo stav da gledamo na sve strane, da razmišljamo o mišljenju svoj i da imamo dobre odnose sa svima, da se ne zameramo, osim ako su u pitanju nacionalni interesi. Ja ne razdvajam Berlin i Brisel, Berlin ima najveći uticaj na Brisel, ali šta je alternativa ako se opredelimo za jednu stranu?“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima Srbija je opredeljena ka EU, i to je otvoreno rečeno i ruskom predsedniku i ruskom premijeru.

„Nikada iz Brisela nismo dobili jasne nagoveštaje da ne možemo u EU dok ne pokvarimo odnose sa Rusijom. I o tome ćemo razgovarati, po mnogim segmentima ne vidim zajedničku politiku EU. Šta bi ona radila nekoj državi članici koja je iskočila i nije htela da uvede sankcije Rusiji?“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.