U trendu

Nikolić: Srbija dobija finansijsku pomoć EU, izbeglice će i trajnije zbrinjavati

Srbiji je obećana finansijska i stručna podrška EU za rešavanje izbegličke krize, a srpske vlasti su spremne i da privremeno trajnije zbrinu od 3.000 do 6.000 migranata, izjavio je srpski predsednik Tomislav Nikolić danas u Briselu, posle razgovora s čelnicima EU i makedonskim predsednikom Djordjem Ivanovim.

Nikolić je rekao da je predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i evropskog komesara Johanesa Hana upoznao sa spremnošću Srbije da „privremeno i na duži rok smešta migrante, posebno tokom zime“.

„Tada će verovatno i saobraćaj biti otežan, pa će morati da provedu više dana u Srbiji. Spremni smo da primamo 3.000 do 6.000 migranata, a možda i više. Rekao sam da nam zato treba pomoć i komesar Han je istakao da EU za to može brzo da izdvoji sredstva“, kazao je predsednik.

Prema njegovim rečima, tema razgovora je bila i intenzivnija saradnja Srbije, Grčke i Makedonije, obzirom na činjenicu da, kako je naveo, Skoplje i Atina „nemaju baš tako izraženu saradnju, osim na lokalnom nivou“.

„Pokušali smo da saznamo koliko su dogovori EU s Turskom uticali na broj migranata koji će moći dnevno da se očekuje tokom zime. Sada još uvek 5.400-5.500 migranata ulazi dnevno, što je jako veliki broj, a pojavljuju se i ljudi sa apsolutno falsifikovanim ispravama“, naveo je Nikolić.

On je ocenio da se „nešto krupno“ dešava u krijumčarenju migranata, medju kojima ima i onih sa ispravama država EU.

„U krizu se konačno umešao i Fronteks, agencija za nadzor spoljnih granica EU. Dobijeno je i obećanje da će Fronteks biti ojačan velikim brojem pripadnika koji će preko Turske, Grčke, Makedonije i Srbije brinuti o regularnosti onih koji prolaze preko granica“, kazao je predsednik.

Nikolić je naveo da će srpske vlasti morati da se opreme biometrijskim spravama kojima će vršiti kontrolu svih pasoša.

„Evropska komisija pohvalila je našu ulogu u migrantskoj krizi a pohvaljeni smo i u nacrtu rezolucije EP. Ja sam rekao da je to naša tradicija i istorija i da ćemo mi tako nastaviti bez obzira na to kakva će podrška EU biti u tome. Ako dobijemo tu podršku, biće dragocena“, istakao je predsednik Srbije.

On je ocenio da se posle razdoblja „neslaganja i nesnalaženja balkanskih i zemalja EU“, sada ulazi u duže razdoblje koje će morati da bude potpuno u saglasnosti s potrebama i u kome će Srbija zbrinuti sve izbeglice i izdvojiti onoliko sredstava koliko bude mogla.

Nikolić je potvrdio da je tokom sastanka bilo reči i o finansijskoj pomoći Srbiji, dodavši da se priprema finansijska podrška EU o kojoj treba da se izjasni Evopski parlament.

„Izneo sam probleme i rekao šta sve moramo da rešimo“, rekao je Nikolić i dodao da je „manje insistirao“ na ciframa koje će Srbija dobiti, pošto odluku o tome donosi Savet ministara EU.

„Evropa se organizuje, dugo je delovala prilično neorganizovano i mislim da se pokrenula mašinerija koja je trebalo da se pokrene, da se organizovano pripremimo za mnogo toga što se dešavalo u Africi i na Bliskom istoku“, kazao je predsednik.

On je dodao da svi koji brinu o svojim državama pokušavaju da nadju „prava rešenja i da izbegnu iznenadjenja“.

Nikolić je istakao i da je u razgovoru s Tuskom i Hanom izrazio veliko zadovoljstvo zbog otvaranja poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar