U trendu

Nikolić: Zaštitnik građana pogrešio u proceduri

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da misli da je ombudsman Saša Janković pogešio u proceduri kada je tražio smenu direktora Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Petra Cvetkovića.

„Ombudsman je, mislim, pogrešio u proceduri. Ja sam ga na proceduru upozorio i on je to prihvatio“, kazao je Nikolić novinarima u Beogradu.

Zaštitnik građana je 21. septembra podneo preporuke nadležnim organima za razrešenje ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića i direktora VBA zbog njihove odgovornosti za nezakonit i nepravilan rad organa kojima su na čelu, i zbog nesaradnje sa zaštitnikom građana u vezi sa incidentima tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

Nikolić je kazao da on ne može „a priori da sumnja u skupštinske odbore“ i dodao da nadzor nad VBA obavlja Skupština, a kontrolu Vlada Srbije.

„Upoznao sam se detaljno sa slučajem. Nadzor nad tom službom vrši Skupština a kontrolu Vlada i oni su imali pozitivne nalaze. I jedni i drugi. Ja pripadam ovoj državi i ne mogu da sumnjam u skupštinske odbore“, rekao je Nikolić.

Upitan da li će unaprediti Cvetkovića, Nikolić je kazao da je to „samo predlog ministra odbrane“, a da on neke predloge usvoji a neke predloge odbaci.

Preporuku za razrešenje Gašića zaštitnik građana podneo je predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, a za razrešenje direktora VBA predsedniku Srbije, koji postavlja i razrešava direktore vojnih službi bezbednosti.

Janković je juče objavio dokument u kome se navodi da je Nikolić konstatovao da nisu ispunjeni zakonski uslovi da donese ukaz o rasrešenju direktora VBA.

„Ministar odbrane je osporio odgovornost direktora VBA i konstatovao da nema nezakonitosti u njegovom radu. To je potvrđeno izveštajima generalnog inspektora službi i zaključkom Odbora Narodne skupštine za kontrolu službi bezbednosti. Ministar odbrane je predložio da direktor VBA brigadni general Petar Cvetković bude vanredno unapređen“, navedeno je u dokumentu koji je potpisao generalni sekretar u kabinetu predsednika Srbije Nedeljko Tenjović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.