najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ništa od kanonizacije Stepinca dok se ne slože Srbi i Hrvati

Apostolski nuncije u Srbiji Orlando Antonini izjavio je da proces kanonizacije zagrebačkog nadbiskupa tokom Drugog svetskog rata Alojzija Stepinca neće biti nastavljen pre ili tokom rada zajedničke srpsko-hrvatske komisije, čije je osnivanje predložio papa Franja, i prihvatanja obe strane.

„Srećan sam što su Srpska pravoslavna crkva i Katolička crkva u Hrvatskoj prihvatile predlog pape da osnuju mešovitu komisiju koja će istražiti činjenice koje su se odigrale u tom mračnom periodu istorije. To je značajan korak na putu ka pomirenju – istina će vas osloboditi“, rekao je nadbiskup Antonini u intervjuu za dnevnik „Politika“ od subote.

On je takođe rekao kazao da mu niko u Beogradu nije rekao da Vatikanu prenese stav da bi papa Franja trebalo da prvo poseti Jasenovac, pa tek onda Srbiju.

Upitan da li je poseta Srbiji poglavara Rimokatoličke crkve bliska ili daleka budućnost, nuncije je odgovorio da poseta nije ni u pripremi, i da za sada postoje samo pozivi Vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića.

Na pitanje može li Vatikan pomoći SPC u naporima da zaustavi prijem Kosova u Unesko, Antonini je kazao da ga je SPC pitala da dogovori sastanak pape Franje i srpske delegacije, u kojoj bi bili episkopi Amfilohije i Irinej.

„Siguran sam da će oni, kao i predsednik Nikolić prilikom njegove posete papi Franji 11. septembra, imati pažljivog slušaoca u Vatikanu“, zaključio je nadbiskup, kome se uskoro završava mandat apostolskog nuncija u Beogradu.

Vatikan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike