U trendu

Noam Čomski pisao Vučiću zbog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju

Noam Čomski, američki lingvista i jedan od više od 400 eminentnih svetskih naučnika koji su javno podržali zaposlene u beogradskom Institutu za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT),  uputio je lično pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kom je izrazio uznemirenje što se taj Institut našao na meti vlasti.

Najpoznatiji živi intelektualac izrazio je uznemirenje činjenicom da se „ovaj izuzetni Institut nalazi na meti vlasti, kao još jedna manifestacija koja se širi regionom, najevidentnije u Madjarskoj, gde su na udaru obrazovne kulturne i istraživačke institucije“, naglašavajući da se nada da „Srbija neće poći ovim mračnim putem“, saopštio je danas IFDT.

Čomski je takodje ukazao da je IFDT s pravom zabrinut zbog neadekvatnog sastava Upravog odbora, što će, kako je ocenio, imati veoma štetne posledice na njegov autonomni rad.

Noam Čomski, inače inostrani član SANU, istakao je da je bila privilegija saradjivati sa predstavnicima Instituta.

Apel podrške zaposlenima u beogradskom Institutu za filozofiju i društvenu teoriju potpisalo su, pored drugih i Jirgen Habermas, Etijen Balibar, Džudit Batler, Frensis Fukujama, Žak Ransijer, Toma Piketi, Janis Varufakis, Juval Noa Harari.

Čomski se pridružio impresivnom broju medjunarodnih intelektualaca koji apeluju na državu Srbiju da Institutu za filozofiju i drustvenu teoriju omogući konstituisanje nepristrasnog i kompetentnog Upravnog odbora, kao i transparentnu i adekvatnu proceduru za izbor novog direktora, saopšteno je danas  iz Instituta.

Zaposleni na Institutu, kako se dodaje, nekoliko puta su javno podsetili da su zbog svog kritičkog pristupa svim vlastima već više od godinu dana na udaru pojedinih struktura u državi „koje su im nametnule kompromitovanog predsednika Upravnog odbora i nekompetentnog vršioca direktora koji je došao van Instituta“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.