U trendu

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine neće stati

Predsednik Izvršnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da i „pored nervoze koja se širi Balkanom“, proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće stati ali će se, kako je naveo, odvijati u turbulentnim uslovima.

Janjić je na okruglom stolu, posvećenom procesu normalizacije Beograda i Prištine, istakao da sporazumi potpisani u Briselu i naročito njihova primena, predstavljaju veliki uspeh obzirom na tenzije koje su prisutne na Kosovu od početka 2015. godine ali, kako je rekao, i u Srbiji u poslednjih nekoliko nedelja.

„Na Kosovu je 2015. godina krenula traumatično, prvim talasom izbeglica ka EU, što je otvorilo put onome što se danas dogadja na Koridoru 10, jer ti procesi su povezani. I u Srbiji poslednjih nedelja postoji nervoza, jer neki hoće da menjaju vlast bez izbora. Zato sporazumi iz Brisela i njihova primena predstavljaju veliki uspeh“, ocenio je Janjić u Beogradu.

On je kazao da Ustavni sud Kosova ne može dati negativan odgovor prilikom ocene ustavnosti sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO) kao i da ta procedura ne može usporiti primenu sporazuma o ZSO.

„Nije ZSO problem i uzrok već povod za političko odmeravanje snaga u Prištini. Početkom 2016. godine, održaće se parlamentarni izbori na Kosovu a partija Hašima Tačija DPK neće propustiti priliku da iskoristi proteste opozicije da ojača. Ipak, teško će na duži rok ZSO naći svoju funkciju“, ocenio je Janjić.

Prema njegovim rečima, Srbiji su potrebne promene Ustava jer postoje mnogi nerešeni problemi, poput pitanja svojine ili regionalizacije.

„Svakome kome je stalo do stabilnosti u Srbiji, jasno je da Ustav mora da se menja. Manipulacija je da je to potrebno da bi se priznalo Kosovo“, naveo je predsednik Izvršnog odbora Foruma za etničke odnose.

Zamenik direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović izjavio je da je teško govoriti o normalizaciji odnosa „kada su ugrožene privremene institucije u Prištini“.

„Dijalog prate kompleksne političke okolnosti jer je dugo vremena bilo potrebno da bi se formirale institucije u Prištini. Razgovore u Briselu pokrenula je Srbija kako bi problemi bili rešeni. Do sada smo razgovarali o nekih 50 tema a postigli dogovor o 26, pri čemu Srbija nema privilegije kao druga strana da selektivno primenjuje dogovoreno“, naveo je Jović.

Kako je istakao, Vlada Srbije će u narednom periodu usmeriti pažnju na implementaciju do sada postignutih dogovora sa Prištinom, pri čemu će jedan od prioriteta biti zaštita srpske kulturne baštine na Kosovo i Metohiji.

„Slabo se implementiraju sporazumi postignuti u avgustu a ZSO mora biti formirana pre ili kasnije jer predstavlja najpouzdaniji mehanizam za ostvarivanje prava Srba na Kosovu i Metohiji. Više prava za srpsku zajednicu ne znači manje prava za Albance“, ocenio je Jović.

Komentarišući pitanje promene Ustava, Jović je kazao da će „u nekom trenutku“ najviši pravni akt biti promenjen ali da aktuelna Vlada Srbije „neće menjati Ustav da bi priznala nezavisnost Kosova“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.