U trendu

Normalizacija s Prištinom i put ka EU paralelni procesi

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je da Berlin ne traži da Srbija prizna Kosovo, ali da je zajednički stav EU da izmedju Beograda i Prištine treba da dodje do sveobuhvatne normalizacije odnosa.

Ditman je za N1 rekao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine važna kako bi Srbija postala članica EU i da je zato bitno da proces normalizacije odnosa i proces pristupanja EU idu paralelno.

Kada je reč o odnosima Srbije i Rusije, Ditman je rekao da je Srbija donela veoma važnu stratešku odluku da bude član EU i podsetio da su sve zemlje članice prenele deo suvereniteta na tu zajednicu kako bi se donosile zajedničke odluke.

„Srbija sa Rusijom ima dobre odnose i to je OK za nas, to je ne sprečava da bude član EU, ali postoje zajednički stavovi koji se moraju sprovoditi. Ono što treba da bude jasno jeste da se Srbija, kako nastavlja evrointegracije, mora prilagoditi stavovima EU. To je deo tog puta“, naveo je Ditman.

Govoreći o izbegličkoj krizi Ditman je rekao da zatvaranje granica nije rešenje i da se Nemačka zalaže za sistemski pristup i saradnju na evropskom nivou.

Prema njegovim rečima, potrebno je pre svega, otkloniti uzroke krize u Siriji i pokrenuti pregovarački proces u toj zemlji, a važno je i intenzivirati saradnju sa susedima Sirije – Libanom, Jordanom i Turskom.

On je naglasio i da je važno očuvati slobodu kretanja unutar EU i da je šengenski sporazum vrednost koju treba očuvati, a ne lakomisleno rizikovati usled izbegličke krize.

Za Nemačku je važna kontrola spoljnih granica EU, odnosno granice Grčke i Turske i da se tesno saradjuje sa Turskom, Fronteksom i policijama na granici, a doneta je odluka i o slanju NATO misije u Egejsko more, dodao je Ditman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar