U trendu

Norveški ambasador: Izjava Skota nije agresivna, reč je o drugačijoj perspektivi (VIDEO)

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Bjornstad ocenio je danas u Beogradu da izjavu američkog ambasadora Kajla Skota da vlada Kosova „nije takozvana jer je reč o nezavisnoj državi“ ne treba tumačiti kao agresivnu, već prihvatiti postojanje različitih perspektiva prema tom pitanju.

„Važno je da ljudi u Srbiji razumeju da nije reč o agresiji SAD kada moj kolega (Skot) to izjavi. Radi se o drugačijoj perspektivi prema pitanju o kojem se Srbija i mnogi njeni partneri ne slažu duže od 10 godina“, rekao je Bjornstad agenciji Beta u intervjuu koji će biti objavljen tokom vikenda.

On je naveo da „u toj priči nema ničeg novog“, da se na taj način skreće pažnja javnosti s mnogo važnijih pitanja, i dodao da je „pomalo iznenadjen“ da se to pitanje povremeno obnavlja u javnosti.

„Za SAD, Norvešku, Nemačku i mnoge druge zemlje, Kosovo je nezavisna i suverena država, to je bio smisao njegove izjave. Za Srbiju je Kosovo ‘takozvana’ država. To su stare činjenice, nisu nove“, kazao je Bjornstad.

Norveški ambasador je dodao da „nije reč o priznanju Kosova, već o priznanju bazične činjenice da postoji neslaganje o tom pitanju“.

„Ja znam, on zna, svi mi znamo šta Srbija misli, srpska vlada i mediji takodje odlično znaju šta Kajl Skot i moje kolege misle“, rekao je Bjornstad.

Naveo je da je Kosovo za Norvešku „država koja ispunjava sve zahteve da bude nezavisna i suverena“ i ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastupa „veoma pametno“ kada kaže da umesto o porazima iz prošlosti treba razmišljati šta može da se učini za budućnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar