U trendu

Norveški ambasador za rešenje za Kosovo koje izvlači iz zastoja i podstiče stabilnost

Ambasador Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad izjavio je da je važno pronaći rešenje za Kosovo koje „izvlači iz sadašnjeg zastoja i podstiče stabilnost na Balkanu i regionu i omogućava kosovskim Srbima da žive kako žele, bez straha i diskriminacije“.

„Ponekad mi se čini da svi govorimo o rešenjima ne obraćajući pažnju na problem. Zajednica opština, promene granica… ja to vidim kao moguće instrumente, a ne ciljeve po sebi“, rekao je Bjornstad u intervjuu za „Večernje novosti“ od nedelje.

Norveški ambasador je rekao da će se „Srbija priključiti EU kao punopravna članica onog trenutka kada se ispune svi uslovi za članstvo“, a jedan od njih, mada ne i jedini, kako je dodao, jeste da nema nerešenih pitanja sa susednim državama.

„Da bi postala punopravna članica, Srbija mora da poštuje spoljnu i bezbednosnu politiku EU. To znači da će Srbija morati da promeni politiku ne samo u odnosu prema Rusiji, već i po drugim pitanjima spoljne i bezbednosne politike. Bliska saradnja država unutar EU podrazumeva da države članice stoje zajedno pred bilo kakvim pretnjama“, naveo je ambasador.

Povodom kritika dela javnosti zbog ranije ocene da je „svojatanje Preševa od Albanaca isto što i svojatanje Kosova od Srbije“, ambasador je rekao da „stoji iza svega što je rekao“.

On je ponovio da izjave, poput konstatacije premijera Kosova Ramuša Haradinaja da su Preševo i Bujanovac ‘istočno Kosovo’ ne pomažu rešenju situacije, kao što ni oni koji govore o Kosovu kao delu Srbije ne treba da budu iznenadjeni ako drugi nazivaju delove Srbije ‘istočno Kosovo’.

„Moja poenta je da bi to neki nazvali ‘milo za drago’. Medjutim, ni takve izjave ne doprinose rešenju“, rekao je Bjornstad.

Bjornstad je ocenio odnose Srbije i Norveške kao veoma dobre, ali je dodao da postoji veliki neiskorišćeni potencijal kada je reč o trgovini i investicijama, i da će mogućnosti za tu saradnju po njegovoj oceni doći kako se Srbija bude približavala EU, poboljšavala investicionu klimu i vladavinu prava.

Kada je reč o političkoj saradnji, rekao je da Srbija i Norveška možda ne mogu uvek da se slože u svemu, ali da se razumeju i blisko saradjuju u nizu pitanja od zajedničkog interesa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.