U trendu

Nova o otkazivanju volonterskog programa na Nišvilu: Još jedan primer odnosa režima prema kulturi

 Nova stranka ocenila je danas da je ukidanje programa za volontere na Nišvil džez festivalu, zbog nedostatka finansijskih sredstava, „još jedan od primera kako se aktuelni režim odnosi prema kulturi i, pre svega, usmeravanju mladih ka kulturnim dešavanjima“.

Nova je u saopštenju optužila Ministarstvo omladine i sporta za „sraman i poražavajući nivo nezainteresovanosti“ i ocenila da taj resor „ne samo što nije pokazao poštovanje i podršku jednom od najuspešnijih volonterskih timova u Srbiji, već nije našao za shodno da barem finansijski pomogne festivalu koji je okupljao više hiljada mladih u proteklih 10 godina, kojima je Nišvil bio mesto za rad, aktivizam, ozbiljnu edukaciju, iskustvo i kulturno i životno usmerenje“.

„Posebno zabrinjava da je festival protekle decenije u razvoj volonterskog programa uložio 30 miliona dinara, a da se pomenuti deo poslova u organizaciji može sprovesti sa trostruko manje sredstava. Jednostavnom računicom dolazimo do tužne konstatacije da je režimu vrednije nekoliko Vesićevih kocki na Trgu republike, luksuzna novogodišnja rasveta i najskuplja jelka koju će postaviti već za koji dan, da ne govorimo o godišnjim subvencijama za Er Srbiju, o bratski i očinskim vezama kojima vode Srbiju, a za koje uvek ima novca. Za mlade, sa druge strane, nikada nema“, ocenila je Nova stranka.

Organizatori Nišvil džez festivala saopštili su juče da ukidaju volonterski program i da više od 350 mladih neće imati mogućnost volontiranja na toj manifestaciji naredne godine jer nisu uspeli da realizuju finansijski plan zbog „nezainteresovanosti sponzora, donatora i Ministarstva omladine i sporta“.

U sapštenju se navodi da je volonterski program „u potpunosti“ opravdao očekivanja organizatora prethodnih godina u realizaciji omladinskog aktivizma i edukacije mladih, jačanja kolektivnog duha i liderstva, kao i usmeravanja mladih ka pravim vrednostima umetnosti i kulture ali da se pokazalo da „nije ekonomski održiv“.

„Nažalost, projekat nije naišao ni na razumevanje Ministarstva omladine i sporta, koje poslednjih godina na aktuelnim konkursima nijednom nije podržalo projekat volontera Nišvila, i nije dalo čak ni prelaznu ocenu jednom od najuspešnijih volonterskih timova u Srbiji“, naveli su organizatori Nišvil džez festivala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar