Nova: Otkazivanje debate u Nišu je praksa aktuelnog režima

Nova stranka ocenila je danas da je otkazivanje debate „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“ u Nišu postala praksa aktuelnog režima koji nastoji da uguši slobodu govora, mišljenja i kritike.

„Ovakve i slične sabotaže i sužavanje prostora za dijalog o važnim temama za javnost jeste praksa koja dokazuje da je režim odavno zakucao na sva vrata – vrata hotela, domova kulture, pozorišta, a i privatnih kuća širom Srbije“, saopštila je Nova stranka.

Dodali su da pogled na spisak govornika jasno govori o razlozima otkazivanja dogadjaja, pod okriljem navodnog „pucanja cevi u hotelu“.

„Očigledno je da je po sredi još jedan slučaj targetiranja i diskriminisanja svih koji nisu programirani da misle i govore kao onaj koji sebe naziva predsednikom države, Aleksandar Vučić“, navela je Nova.

Debata „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“ u organizaciji Instituta za evropske poslove trebalo je da se održi juče u niškom hotelu „New City“.

Na debati je najavljena kao moderatorka novinarka Olja Bećković, a trebalo je da govore profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, novinari Ivan Ivanović i Milojko Pantić i zamenica urednika NIN-a Vesna Mališić.

List Danas objavio je da je tribina preksinoć otkazana zbog navodnog pucanja vodovodne cevi, ali da organizatorima nije omogućeno da se lično uvere da je do havarije bilo.

Vlasnik hotela, koji je i funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Novica Tončev negirao je za Danas da je zabranio održavanje tribine.

On je novinarima lista rekao oko 15 časova da će tribina ipak biti održana, ali je izvršni direktor Insituta za evropske poslove Naim Leo Beširi ocenio da je Tončev promenio mišljenje „da ne bi talasao u javnosti“.

„Licemerno je to što je uradio, jer zna da je nemoguće da stignemo iz Beograda za tako kratko vreme. Takodje je laž da je bilo havarije, jer je naša saradnica bila u hotelu kada su joj to rekli. Nisu je pustili u salu, niti dozvolili da se skup održi u nekoj drugoj sali, čak ni u holu hotela“, rekao je Beširi za Danas.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike