Nova stranka podržala profesore koji su protive odluci komisije o doktoratu Siniše Malog

Nova stranka podržala je danas profesore koji su kako se navodi, „hrabro digli glas“ protiv odluke stručne komisije beogradskog Fakulteta organizacionih nauka (FON) da doktorat aktuelnog ministra finansija Siniše Malog, nije plagijat.

Stranka je u saopštenju navela da od 2014. godine kontinuirano insistira na dopuni Zakona o visokom obrazovanju, koja predvidja uvodjenje principa akademske čestitosti kao „neophodnog atributa za zaštitu srpskog visokog obrazovanja od plagijata“.

„Suočeni sa činjenicom da sa plagiranim diplomama pojedinci postaju nosioci najviših državnih funkcija, upozoravamo da jedan takav danas kontroliše državnu kasu, drugi vodi policiju, dok je gradjane strah i od same pomisli koliko će takvih sutra možda lečiti našu decu i u čijim će nestručnim rukama biti naši životi i budućnost“, stoji u saopštenju.

Stručna komisija Fakulteta organizacionih nauka nedavno je zaključila da Siniša Mali nije plagirao svoj doktorski rad, a da je oko sedam odsto teksta bez navedenog izvora.

Usledila je reakcija više profesora koji su pripremili žalbu na tu odluku stručne komisije a juče su u holu Rektorata Univerziteta u Beogradu profesori Dušan Teodorović i Dubravka Stojanović prikupljali potpise podrške toj žalbi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.