U trendu

Nova stranka: Vučićeva populaciona strategija ponižava gradjane i tera ih iz Srbije

Nova stranka ocenila je danas da predložena „populaciona strategija“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića samo „ponižava gradjane i tera ih iz Srbije“.
„Lansirajući unapredjenu verziju Palmine politike ‘3.000 za gospodju’ – pod nazivom ‘10.000 za majku’ – Aleksandar Vučić zloupotrebio je i ponizio žene zarad svoje primitivne populističke agende, pa čak i najavio nasilje države prema njima“, navela je ta stranka.

Nova je navela da su mere za podsticanje nataliteta uvek dobrodošle, ali kada ne zadiru u poštovanje ljudskih prava i sloboda, nego su zasnovane na demokratskim vrednostima i motivisane zdravim odnosom prema roditeljstvu.

Ocenili su da se Vučićeva „populaciona strategija“ zasniva se na stvaranju naraštaja „socijalnih slučajeva i jeftine radne snage“.

Povodom Vučićevih navoda da ženama pre nego što obave abortus treba pokazati ultrazvuk, da čuje otkucaje srca deteta, Nova stranka je predsedniku države Aleksandru Vučiću da Srbija već ima Zakon o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama, koji definišu postupak i uslove za prekid trudnoće.
„Sa stanovišta ljudskih prava, svaka manipulacija, pa i ona inspirisana nacionalističkim zanosom i zabludama jeste nedopustiva, a pogotovo je opasna za društvo u kojem vladaju ekonomska neizvesnost, diskriminacija i rodno zasnovano nasilje“, navodi se u saopštenju.

Vučić je u subotu izjavio da je najveći problem Srbije to što nema više dece zbog čega je doneo odluku da se formira savet za populacionu politiku, čiji akcioni plan predvidja da majka za radjanje prvog deteta dobije 100.000 dinara jednokratne pomoći, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete 12.000 dinara mesečno 10 godina i za četvrto dete 18.000 evra za 10 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.