U trendu

Nova stranka: Zajedno na protest protiv medijske okupacije Srbije

Nova stranka pozvala je danas sve gradjane na protest zbog pretnji novinarima N1 ističući da su novinari u Srbiji svakodnevno izloženi pritiscima, uvredama i poniženjima u cilju potpune kontrole ili gašenja medija koji uredjivačkom politikom ne podilaze režimu na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

„Bolesna opsesija propagandom i kontrolom uma dovodi do verbalnog, finansijskog, pa i fizičkog ugnjetavanja slobodnih medija, čiji nam poslednji primer stiže sa televizije N1, koja je već u dva navrata poslednje nedelje bila meta zasipanja opskurnim lecima“, navode iz Nove stranke.

Ta stranka podsetila je na svakodnevne javne prozivke predsednika Srbije koji, kako se navodi, „svoje tabloide, ružičaste i srećne televizije koristi ne bi li ponizio zaposlene na televiziji N1, nazivajući ih, u maniru mračnih ’90-tih godina kada je politički stasavao, ‘stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima'“.

Nova stranka zbog toga zahteva hitnu reakciju nadležnih organa čija je dužnost da stanu na put zastrašivanju medija, a takodje i glasan i jasan stav svih gradjana da ne pristaju na „okupaciju“ medijskog prostora.

„Slobodni, profesionalni mediji i novinari koji ne strahuju za svoj posao ili još gore – bezbednost i živote, jesu preduslov za razvoj jedne demokratske, moderne, evropske države 21. veka, od koje je Srbija, vodjena ovakvom vlašću, nažalost još predaleko“, ističu iz Nove stranke.

Nova stranka navela je da nastavlja borbu za zaustavljanje nasilja svake vrste, koja će dovesti do slobodnih medija, slobodnog mišljenja i izbornog poraza propagandne mašinerije Aleksandra Vučića.

Iz Nove stranke pozvali su gradjane da se danas u 18 časova pridruže protestu Grupe za slobodu medija ispred Vlade Srbije, kako bi Srbija jednom za svagda krenula sigurnim putem slobode.

Grupa za slobodu medija danas u 18 časova organizuje protest ispred zgrade Vlade Srbije povodom toga što su dve maskirane osobe ubacile 500 letaka u dvorište zgrade Televizije N1.

„Na lecima je ispisano ‘Republika Srbija, dovidjenja. Dobrodošli u Luksemburg’, što je sasvim jasna poruka da novinari koje režim ne uspeva da kontroliše nisu dobrodošli u Srbiji, da za njih nema mesta ovde i da bi ih trebalo proterati, izbrisati, onemogućiti“, ocenjeno je u saopštenju neformalne Grupe za slobodu medija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.