U trendu

Novaković (Narodna stranka): Gradonačelnik Novog Sada u sukobu interesa, raspisati izbore

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković saopštio je danas da gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ne može istovremeno da bude narodni poslanik i gradonačelnik, te ocenio da su jedino trajno rešenje novi gradski izbori.

On je u saopštenju naveo da je Vuč ević u sukobu interesa, jer je mandat poslanika republičkog parlamenta, koji mu je verifikovan 1. avgusta, nespojiv sa funkcijom gradonačelnika, koju obavlja.

Naveo je da Ustav Srbije jasno precizira da narodni poslanik ne može biti funkcioner u organima izvršne vlasti i dodao da ne postoji „izvršnija“ funkcija od gradonačelničke.

„Ne može se u isto vreme biti i republički poslanik i gradonačelnik“, rekao je Novaković, koji je i narodni poslanik.

Dodao je da su pravno moguća samo dva rešenja – izbor novog gradonačelnika ili, u slučaju neizbora raspisivanje vanrednih gradskih izbora.

„S obzirom na brojne afere, koje opterećuju politički život Novog Sada u desetogodišnjem mandatu sadašnjeg gradonačelnika, zaključno sa premlaćivanjem građana prilikom usvajanja novog GUP-a, jedino trajno i održivo rešenje su novi izbori“, rekao je on.

Smatra da „sve ostalo vodi u novu političku agoniju, sa nesagledivim posledicama“.

Naveo je i da je „u senci ostavke“ koju je pre dva dana podnela Ana Brnabić, zbog nespojivosti funkcije narodnog poslanika i premijerke, „ostao pravni skandal (sa Vučevićem), čije posledice, kako je ocenio,“ nisu ni manje ni bezazlenije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar