Novi Pazar: Lista „Vakat je“ traži posmatrače OEBS-a

NOVI PAZAR – Lista „Vakat je“, čiji je nosilac Sait Kačapor, zatražila je od misije OEBS u Srbiji da uputi posmatrače koji bi pratili izbore za nacionalni savet Bošnjačke nacionalne manjine.

U pismu misiji OEBS-a, kao razlog za takav zahtev navedeni su, „brojni primeri brutalnog mešanja države“ u izborni proces, kao i „grubo kršenje demokratskih principa i favorizovanja liste okupljene oko Muamera Zukorlića“.

Uz ocenu da se sam izborni proces za sada odvija u „izuzetno napetoj atmosferi, a tenzije rastu iz dana u dan“, lista „Vakat je“ tvrdi da se Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Republička izborna komisija „na najgrublji način mešaju u sami izborni proces, favorizujući jednu od proglašenih lista“.

To se čini tako što, kako stoji u pismu, lista okupljena oko Zukorlića „ima poseban tretman u RIK-u“ i „nesmetan pristup medijima u Srbiji“, a „odobrena su joj i sredstva za izvođenje infrastrukturnih radova u Novom Pazaru“, zbog čega se od OEBS-a traži da pošalje posmatrače „i na taj način omogući očuvanje demokratskih vrednosti u Srbiji“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike