U trendu

Novi poslanici položili zakletvu, konstituisan 12. saziv Skupštine Srbije. …

Polaganjem zakletve narodnih poslanika konstituisan je novi, 12. saziv Skupštine Srbije.

Predsedavajuća na konstitutivnoj sednici, najstarija poslanica Smilja Tišma, prethodno je konstatovala da je verifikaciona komisija sačinila izveštaj o sprovedenim izborima.

Predsednik komisije za utvrdjivanje saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i Izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima Aleksandar Marković saopštio je da je svih 250 uverenja saglasno sa izveštajem RIK-a i da su se stekli uslovi za potvrdjivanje mandata svim narodnim poslanicima.

Prisutni poslanici kojih je na početku sednice bilo 198, položili su i potpisali zakletvu koja glasi: „Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i gradjanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradjanima Srbije, istini i pravdi“.

Od konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

Na redovnim parlamentarnim izborima 21. juna najviše poslaničkih mesta 188 osvojila je lista „Aleksandar Vučić- Za našu decu“.

Socijalisti će imati 32 poslanika, a prvi put mandate je osvojio SPAS Aleksandra Šapića koji će imati 11 poslanika.

U Skupštinu su ušle i četiri manjinske stranke, pa će Savez vojvodjanskih Madjara zastupati devet poslanika, Stranka pravde i pomirenja Moamera Zukorlića četiri, dok je po tri mandata osvojila SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina.

Najveće opozicione partije bojkotovale su parlamentarne izbore i ovakav sastav skupštine smatraju nelegitimnim.

U toku konstituisanja parlamenta, ispred zgrade Skupštine Srbije organizovane su demonstracije, a učesnici protesta gadjali su zgradu jajima i paradajzom, kada su videli da poslanici izlaze iz nje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.