U trendu

ZavrÅ¡en protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu (video)

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ završili su večeras protestnu šetnju oko 19.30, nakon čega su formirali takozvanu „Slobodnu zonu“ u Pionirskom parku kod Predsedništva Srbije i najavili da će svako veče čitati „slobodne vesti“.

Na protestu je večras velikim aplauzom upućena simbolična podrška vlasnici novosadskog Kanala 9 Maji Pavlović, koja štrajkuje glađu ispred sedišta REM-a kod zgrade Doma sindikata, nakon čega su prošetali pored Skupštine Srbije, pored zgrade Londona i Ulicom kralja Milana stigli do zgrade Predsedništva Srbije.

Umesto obraćanja Maje Pavlović, što je prvobitno bilo najavljeno, pročitani su njeni zahtevi.

Okupljeni građani se trenutno nalaze kod šatora podignutog u Pionirskom parku, zajedno sa predstavnicima opozicije.

Ispred šatora je ozvučenje a istaknuta je i parola „Počelo je“. Grašani stoje ispred Predsedništva oko koje se nalazi metalna ograda.

Veliki deo parka u blizini Å¡atora je natopljen vodom iz prskalica za polivanje koje neprekidno rade.

Protest „Jedan od pet miliona“ protiv aktuelne vlasti Srpske napredne stranke počeo je večeras nešto posle 18 časova na Terazijama obraćanjem glumca Branislava Lečića.

Lečić je upitao večeras, predsednika Srbije Aleksandra Vučića da saopÅ¡ti koje će to posledice trpeti Srbija zbog toga Å¡to, kako je rekao, građani nisu ÅŸeleli da podrÅŸe njegov plan o razgraničenju sa Albancima na Kosovu.

„Koji je to tvoj plan za Kosovo Aleksandre Vučiću, kakvo je to razgraničenje? Ovaj narod mora da zna ono Å¡to ga se tiče i ono Å¡to mu je sudbinski vaÅŸno. Sa kim si ga ti to podelio? I joÅ¡ kaÅŸeÅ¡: ‘Posledice će biti straÅ¡ne’. Da ćemo kroz deset ili 20 godina snositi konsekvence zato Å¡to smo odbili tvoj nepostojeći plan. Koje konsekvence Aleksandre Vučiću? SaopÅ¡ti nam javno, da znamo“, rekao je Lečić građanima na Terazijama.

On je pozvao okupljene građane da pozdrave vlasnicu novosadske K9 televizije Maju Pavlović, koja i dalje štrajkuje glađu ispred sedišta REM-a, jer se ona tako bori ne samo za svoje interese već i za slobodu svih medija u Srbiji.

Lečić je rekao da se svi političari u Srbiji nominalno zalaÅŸu za ulazak u Evropsku uniju ali da sve to Å¡to pričaju moraju na delu i da dokaÅŸu.

On je posebno kritikovao one Srbe koji su organizovali protest ispred pekare Albanca Mona Đuraja u Borči i rekao da nijedan pravi Srbin ne sme da bude nasilan prema drugima.

Govoreći o nastavku protesta, Lečić je rekao da će građani ostati odlučni u borbi za svoja prava i da kičmu koju su sada uspravili više nikada neće saviti.

„Sa nama se mora razgovarati, niko nas ne sme vređati“, rekao je Lečić.

Nakon njegovog govora formirana je kolona na čijem je čelu istaknut transparent „Svi kao jedan – Srbija“.

#1od5miliona

Protest “Jedan od pet miliona – svi kao jedan”, Beograd.

Gepostet von Istinomer.rs am Samstag, 4. Mai 2019

Okupljeni su uz muziku iz serije “Otpisani” krenuli ka SkupÅ¡tini.  Na trgu Nikole PaÅ¡ića kamion je zastao kako bi se pruÅŸila podrÅ¡ka Maji Pavlović koja Å¡trajkuje glađu i da se iznesu njeni zahtevi.  Zatim je kolona nastavila u pravcu SkupÅ¡tine

Na protestu odrÅŸanom 13. aprila upućen je zahtev za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poÅ¡tenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uredjivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

(Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.