U trendu

Novi protest u Beogradu

BEOGRAD – Novi protest „1 od 5 miliona“ odražan je večeras u Beogradu, a na početku je pročitano pismo studenata FPN, u kojem se traži ostavka ministra prosvete Mladena Šarčevića, zbog toga što je profesore koji su podržali proteste nazvao neozbiljnim.

„Svesni smo da mnogo mladih sa fakultetskim diplomama odlazi iz zemlje…Oduzeli ste nam dostojanstvo, oskrnavili ste sve ono čemu nas profesori uče, a vaš ministar (Mladen) Šarčević je sve te profesore nazvao neozbiljnim imenima i zato tražimo njegovu ostavku“, stoji u pismu koji je pročitao jedan od organizatora Miodrag Simović.

Studenti FPN pozvali su ostale studente Univerziteta u Beogradu i sa ostalih univerziteta u Srbiji da im se pridruže i da se pobune protiv vlasti Aleksandra Vučića.

Profesorka Filozofskog fakulteta Marija Bogdanović, dekan tog fakulteta tokom protesta 1996/1997, rekla je da se građani već 50 godina, od 1968, okupljaju na Platou da kao slobodni građani iskažu nezadovoljstvo stanjem u društvu.

„U ovom protestu smo zajedno, kao misleći ljudi koji hoće da žive u demokratski organizovanom društvu, a ne u društvu vladavine jednog vođe, u zatvorenom društvu“, rekla je ona.

Bogdanović je rekla da nestručni vode institucije, a stručni napuštaju zemlju.

Govorila je i Slađana Stanković iz Udruženja malinara, kao i umetnik Marko Šelić Marčelo, a nakon njegovog obraćanja usledila je šetnja Vasinom ulicom, preko Terazija, Kralja Milana, Takovske i Svetogorske do Makedonske i zgrade Politike.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima „Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i buduće lopove“, „Napolju je vučje vreme“, „Dosta obećanja i laži, penzioneri su gladni, a sa razglasa se čuju pesme „Izađi i bori se“, „Barbarina pesma“…

Ispred zgrade Predsedništva ostavili su providne plastične kutije, poput glasačkih, u koje su ubacili nekoliko pisama s pojašnjenjima zašto šetaju.

Kod zgrade RTS-a su upalili baklje, razvili transparent „Počelo je“, ali i izlepili ulaz nalepnicama na kojima su „pomešani“ logo RTS-a i „Pinka“, kao i likovi Dragana Bujoševića i Željka Mitrovića, a ostavili su i četke da direktor javnog servisa „očisti obraz“.

Protest je završen kod zgrade Politike, gde su oblepili stubove trakama „cenzurisano“.

Jedna od organizatorki, Jelena Anasonović poručila je da se sa učesnicima protesta ne treba šaliti, da neće odustati i da će „brojati do 10 miliona“.

Protesti su počeli krajem novembra u Kruševcu zbog napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i dvojice aktivista, a nastavili se svake subote u Beogradu.

Prvi zahtevi bili su da se otkriju ubice Olivera Ivanovića, zatim da RTS-a protestima posveti pet minuta u informativnim programima, a zatim su proširivani, traženjem ostavki, a od opozicije se traži da iznese konkretan plan šta će učinit da promene sistem u Srbiji kako bi građani birali ne vlast, već servis građana.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike