U trendu

Novi skandal u Beloj kući: Otkriveno šta je Tramp rekao Lavrovu 2017.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu tokom sastanka u Ovalnoj sobi 2017. godine da nije zabrinut zbog mešanja Moskve u američke predsedničke izbore jer SAD to rade u drugim zemljama, zbog čega je Bela kuća ograničila pristup transkriptu tog razgovora na neuobičajeno mali broj ljudi, piše Vašington post, pozivajući se na tri bivša zvaničnika.

Trampov komentar bio je deo njegovog sada već čuvenog razgovora sa Lavrovim i ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom, u kojem je američki predsednik otkrio strogo poverljive informacije o izvoru obaveštajnih podataka o Islamskoj državi.

Tramp je tada rekao i da ga je otpuštanje direktora FBI prethodnog dana, usred istrage te agencije o navodnoj koordinaciji njegove kampanje sa Rusijom, „oslobodilo velikog pritiska“.

Prema rečima bivših zvaničnika Bele kuće, memorandum o sastanku bio je ograničen na samo nekoliko ljudi sa najvišim bezbednosnim odobrenjima, kako predsednikovi komentari ne bi dospeli u javnost.

Bela kuća je bila posebno uznemirena Trampovim opaskama o izborima jer je izgledalo kao da predsednik oprašta Rusiji napad koji je bio usmeren na to da mu pomogne da bude izabran, ali i zbog toga štose činilo da Tramp poziva Rusiju da se meša u izbore i u drugim zemljama, rekli su bivši zvaničnici Vašington postu.

Kako je listu rekao četvrti izvor iz Bele kuće, Tramp se žalio Lavrovu da je „cela ta stvar oko Rusije“ nanosi štetu dobrim odnosima te zemlje.

Tramp je navodno rekao:“Mogao bih da imama sjajne odnose sa vama, ali znate kakva je naša štampa“.

Stavljanje Trampovih razgovora sa stranim zvaničnicima pod oznaku tajnosti trenutno su centralni deo istrage o njegovom opozivu koju su protekle nedelje pokrenuli demokratski poslanici, nakon što je neimenovani uzbunjivač otkrio detalje telefonskog razgovora Trampa sa ukrajinskim kolegov Volodimirom Zelenskim u kojem je od njega tražio da istraži nejgovog rivala na predsedničkim izborima Džoa Bajdena.

Uzbunjivač je tvrdio da je Bela kuća pokušala da ogranici pristup dokumentima i transkriptima ovog i drugih razgovora, prenoseći ih u tajnu racunarsku mrežu koja nije predvidena u te svrhe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)