U trendu

Novosti: Hrvatski zahtevi za poglavlje 23. i 24. nisu prihvaćeni u formulacijama Zagreba

U oblikovanju merila za poglavlje 23. i 24.u pregovorima Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, hrvatski zahtevi nisu u Briselu prihvaćeni u formulacijama kako je Zagreb tražio, već su znatno ublaženi i prilagodjeni evropskoj praksi, pišu Večernje novosti.

Kako je list danas objavio na svom sajtu, insistiraće se da dve zemlje bilateralno reše probleme kako bi se izbegao ponovni pokušaj blokade Srbije na njenom evropskom putu.

Diplomatima u Briselu iz Zagreba će stići odobrenje da dozvole pristup definisanja merila za poglavlja 23. i 24. sa Srbijom, što znači da je zvanični Zagreb odustao od blokade.

Proteklih dana Zagreb je bio pod snažnim diplomatskim pritiskom Brisela i evropskih saveznika, koji su od Hrvatske tražili da odustane od blokade kako bi Srbija poglavlje 23. otvorilo za vreme holandskog predsedavanja do kraja juna.

Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač izjavio je juče da je Hrvatska osigurala da svi njeni zahtevi udju u pregovarački proces Srbije i Evropske unije i da se nada da će u junu biti postignuta saglasnost svih zemalja članica EU da Srbija otvori poglavlje 23.

„Uspeli smo da osiguramo da u pregovarački proces Srbije budu ugradjeni svi naši legitimni zahtevi koji su poznati hrvatskoj javnosti, puna saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, puna primena domaćih i medjunarodnih obaveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, znači i prava hrvatske manjine u Srbiji, i isto tako izbegavanje konflikata u procesuiranju ratnih zločina“, rekao je Kovač.

Prema njegovim rečima, bez tih kriterijuma Srbija neće moći da napreduje u pregovaračkom procesu sa EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.