U trendu

Novosti: Krađa slika iz Skupštine zastarela

BEOGRAD – Prvo osnovno javno tužilaštvo Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu koju je Skupština Srbije podnela protiv nepoznatih osoba zbog krađe nameštaja, slka, skulptura u noći 5. oktobra 2000. godine, pišu „Novosti“.

Kako je rečeno u Tužilaštvu, ova odluka je doneta zbog nastupanja apsolutne zastarelosti gonjenja za krivično delo krađe i o tome su dopisom obavestili nadležne u parlamentu.

Ovo, kako list navodi, praktično znači da niko neće odgovarati za pljačkanje parlamentarne riznice kojoj danas nedostaje 55 slika, ali i na desetine komada nameštaja.

Prema Zakonu, za ovo delo zaprećena je novčana kazna ili kazna do tri godine zatvora. Kada je reč o zastarelosti krivičnog gonjenja, ono se primenjuje od dana kad je delo počinjeno prošle tri godine, kada u međuvremenu nije podneta krivična prijava ili okončan postupak.

U slučaju „pljačka parlamenta“ ranije nije podnosena nijedna prijava, pa je jasno da je već oktobra 2003. godine izgubljena mogućnost da se krivci gone pred sudom.

Dela koja su nestala iz zakonodavnog doma sada verovatno krase neke privatne kolekcije do kojih su došli na crnom tržištu prodaje umetnika.

U Skupštinu nikada nisu vraćeni „Konji“ i „Glava muškarca“ Petra Lubarde, „Otvorene kapije Beograda“ Milića od Mačve, „Dubrovnik“ Petra Dobrovića, „Kuća u vinogradu“ Milana Konjovića, „Budva“ Marka Čelebonovića, „Predeo“ Zore PEtrović, itd.

Fale i dela Milana Kečića, Milutina Radojčića, Smilje Bojčić, Boška Karanovića, Zlatka Price i drugih.

Ipak, bilo je i dela, njih oko 40, koja su vraćena u skupštinsku kolekciju.

Uglavnom su ih građani ostavljali tokom noći ispred parlamenta, ali i muzeja. Nedavno je policija pronašla tri fotelje, a vraćena je i jedna od dve kljove koje su bile poklon parlamenta Nigerije.

I knjiga „Protokol Svetoandrejske skupštine“, delo neprocenjive vrednosti i svedok događaja iz 1858. godine, je nestala 5. oktobra.

Na buvljaku ga je pronašla nekadašnja sekretarica poslaničkog kluba JUL-a i kupila ga za 30 dinara, nakon čega je knjiga vraćena skupštinskoj biblioteci.

(Tanjug)

2 komentara
  1. TVRD

    Vrana vrani oči ne vadi. Krali i kradu još uvek i jedni i drugi. Ali ovi su najgori. Oni su izdajnici na čelu sa samozvanim mesijom. Sekta.

  2. Anonimni

    Sramno je srpsko pravosudje. Advokatska komora je bolja

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike