najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novosti: Srbija će tražiti od EU da reaguje zbog ponašanja Hrvatske

Srbija će tražiti reakciju Evropske unije zbog ponašanja Hrvatske i njenog mešanja u unutrašnje poslove Srbije, pišu beogradske Novosti u izdanju od subote.

Beograd će verovatno uputiti i zvaničan protest Zagrebu zbog nedavne izjave hrvatskog vicepremijera Bože Petrova koji je kritikovao vlasti u Srbiji što nisu izručile Vojislava Šešelja Haškom tribunalu kako bi bio prisutan na izricanju presude za ratne zločine, potvrdio je za list ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“Zvanični Beograd zatražiće reakciju EU zbog ponašanja Hrvatske, koja se meša u unutrašnje stvari naše zemlje, srozava prava srpske nacinalne manjine i na svakom koraku koči naš put ka Briselu, ceo region vraća u prošlost i podiže tenzije na Balkanu”, pišu Novosti.

Dačić je ocenio da je mešanje Hrvatske u unutrašnje stvari Srbije neprimereno i da očekuje da će stav lidera EU i dalje biti da bilateralna pitanja treba ostaviti zemljama da ih pojedinačno rešavaju.

“Ovo nije prvi put da se Hrvatska ponaša nefer u medjususedskim odnosima, da pokušava da zaustavi naše EU integracije. Bolje bi bilo da prvo reše pobleme koji muče Srbe u Hrvatskoj i da se ponašaju po kriterijumima EU”, izjavio je Dačić za Novosti.

Vicepremijer i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić izjavio je za Novosti da hrvatski političari “već mesecima bilduju patriotske mišiće” na Srbiji i da očekuje da će Zagreb gde god može pokušati da “minira” Srbiju na putu ka EU.

“Ne dajemo povod za ovakvo ponašanje komšija i ako ovako nastave, srozaće naše odnose na najniže moguće grane, što nije u interesu ni nas, ni njih, ni čitavog regiona i EU”, kazao je Ljajić.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike