U trendu

Novosti: Susret u Hiltonu, delo obaveštajnih struktura SAD

BEOGRAD – Fotografije susreta američkih diplomata sa organizatorima protesta dela srpske opozicije u beogradskom hotelu „Hilton“, delo su obaveštajnih struktura SAD, pišu danas „Večernje novosti“.

Pozivajući se na saznanja iz srpskih bezbednosnih struktura, list piše da je cilj ove operacije bio da se, po objavljivanju pomenutih fotografija, u javnosti stekne utisak kako srpske službe uhode opozicion prvake, a da se naknadnom „obradom“ događaja kroz društvene mreže sve ironično interpretira kao sindrom „balkanskog špijuna“ koji je zahvatio srpski obaveštajni aparat.

List navodi da je višečasovni razgovor trećeg sekretara Ambasade SAD Katerin Virdžinije Vlazak sa Jelenom Anasonović i savetnika u ambasadi Dejvida Lingrena Gerenbeka sa liderom PSG Sergjom Trifunovićem u „Hiltonu“ u javnosti protumčen kao direktno mešanje u unutrašnju politiku.

Na pitanje „Novosti“ kakvog je karaktera bio sastanak u hotelu „Hilton“, iz Ambasade SAD im je odgovoreno da je njihov posao da razumeju ovu zemlju.

„Da bismo to postigli, redovno se srećemo i slušamo razne predstavnike ove kompleksne i fascinantne zemlje. Ti susreti uključuju ne samo zvaničnike vladajuće koalicije i opozicije već i novinare i poljoprivredne proizvođače…“

List, međutim, konstatuje da se ne može pobeći od činjenice da je ambasador SAD Kajl Skot već imao nekoliko incidenata koji su okarakterisani kao mešanje u unutrašnje odnose Srbije.

„Novosti“ podsećaju da se pre godinu dana Skot pojavio na biračkom mestu kao posmatrač lokalnh izbora, a pre tri godine došao je u sedišt DS, kad su stizali prvi rezultati izbora.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike