U trendu

NUNS i Sindikat Nezavisnost pozvali novinare da se pridruže akciji Pet minuta gromoglasne tišine

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ pozivali su novinare i elektronske medije u Srbiji da u sredu, 3. maja u pet do dvanaest isključe ton i zamrače ekrane kako bi se pridružili medjunarodnoj simboličnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ da bi javnost upozorili na nikad gori položaj novinarske profesije u Srbiji.

NUNS i „Nezavisnost“ su povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja naveli u saopštenju da je „sloboda pravo da ljudima kažete istinu“ i da uloga medijskih radnika „nije ispunjavanje želja moćnika“ već odgovorno informisanje i stvaranje kritičke javnosti.

„Novinarstvo se danas suočava sa sve većim političkim i ekonomskim pritiscima, cenzurom i autocenzurom, nesigurnošću rada, ugrožavanjem bezbednosti, nedostatakom profesionalne obuke, rodnom neravnopravnošću, kršenjem autorskih prava i mnogo čime još što nije za pohvalu, naprotiv“, piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Srbija, po izveštaju Reportera bez granica, u odnosu na prethodnu godinu doživela pad od sedam mesta, pa je sada na 66 mestu.

Prema izveštaju istraživačkog centra Evropskog parlamenta, Srbija se suočava s politizacijom, problemima u sprovodjenju medijskih zakona, zastrašivanjem novinara i autocenzurom.

„U situaciji kad je jedan čovek okupirao i monopolizovao gotovo kompletnu javnu scenu, ekploatišući je do krajnjih granica, kad vodeća stranka medije u Srbiji koriste kao sredstvo kreiranja javnog mnjenja u skladu sa svojim, uskim i sebičnim interesima i kad je stotine naših kolega ostalo bez radnog mesta, a više stotina njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, rade za smanjene i neredovno zarade, novinari moraju postići jedinstvo, dići glas i nepristajanjem na te ‘uslove’ pokazati da su slobodni gradjani koji imaju slobodu, pravo i obavezu da ljudima, pre svega, prenesu istinu. A sloboda je i da javnosti kažete i ono što vlast ne želi čuti“, piše u saopštenju.

NUNS i „Nezavisnost“ pozvali su sve medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljoj eroziji profesije i učinimo sve kako bi podigli ugled novinarstva i vratili poverenje gradjana.

Oni su apelovali na javnost u Srbiji da se na taj dan sete i nekažnjivosti zločina protiv novinara, podsećajući da „23 godina nije bilo dovoljno da se otkrije ko je ubio novinarku Dadu Vujasinović, da se ni posle 18 godina ne zna po čijem nalogu je ubijen kolega Slavko Ćuruvija i da već 16 godina ostaju nepoznati i nekažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.