U trendu

NUNS: Miting podrške ministru je pritisak na slobodu medija i sud

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas sudske organe da ne podležu pritiscima i da u slučaju tužbe ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN presude na osnovu zakona, ne obazirući se na skup podrške koju su pred zgradom suda organizovale ministrove pristalice.

 

„Mitingaški intonirana podrška tužiocu – ministru policije i članu rukovodstva vladajuće stranke – može da se tumači i kao novi oblik pritiska na slobodu medija, ali i na sud, pogotovo ako se ima u vidu da su na skupu učestvovali i pojedini visoki funkcioneri vladajućeg bloka. Ovakve manifestacije podrške nisu nezakonite, ali u praksi funkcionišu kao mera ograničavanja novinarskih sloboda i kao poruka medijima da bi, ukoliko iznos stavove koji nisu po volji predstavnika vlasti, mogli zbog toga da trpe“, navodi se u saopštenju.

NUNS je u saopštenju podsetio da je premijer Aleksandar Vučić u ekspozeu 9. avgusta obećao da ni na koji način neće pritiskati medije i pozvao vlast da se drži tog obećanja. 
 

„Dužnost predstavnika vlasti u demokratskom društvu je da se odgovorno odnose prema kritikama i štite pravo na slobudu javne reči, a ne da preduzimaju korake koji vode ka ograničavanju tog prava. Pravo je svakog gradjanina, pa i ministra, da se obrati sudu ukoliko smatra da je oštećen, ali se pri tome nikako ne sme ugroziti sloboda medija. Kolege novinare pozivamo da, uprkos pritiscima i pretnjama, nastave da se na odgovoran i profesionalan način bave svojim poslom i da, kako je to na sudjenju po tužbi ministra Stefanovića rekao glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk, ‘ukazuju na probleme koje treba rešiti'“, naveo je NUNS.

Sudjenje po tužbi ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN za tekst „Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale“ završeno je juče u Višem sudu u Beogradu davanjem iskaza tužioca i okrivljenih, a presuda će biti saopštena do Nove godine.

Za sudjenje je vladalo veliko interesovanje, pa su se ispred zgrade suda okupili pristalice Stefanovića, medju kojima i gradski funkcioneri Beograda, ali i predstavnici inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

Ispred suda bio je postavljen transparent „Protiv terora vlasti“, a došlo je do manjih incidenata kada su nepoznate osobe pokušale da ga pocepaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar