U trendu

NUNS: SNS i prorežimski tabloidi da prestanu sa napadima na Vukašina Obradovića

 Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas od Srpske napredne stranke (SNS) i „prorežimskih tabloida“ da prestanu sa napadima na novinara i urednika u dnevnom listu Danas i bivšeg predsednika NUNS-a Vukašina Obradovića.

„Novinar i urednik u dnevnom listu Danas i bivši predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović, poslednjih dana našao se na meti napada provladinih tabloida ali i visokih funkcionera Srpske napredne stranke zbog teksta ‘Tramp Junior, Hanter Bajden i Danilo Vučić’, koji je objavio Danas“, navodi se u saopštenju.

Po njihovim rečima, Obradović je u tekstu objasnio da su poslovi kojima se bave najbliži članovi porodica nosilaca visokih funkcija od javnog interesa, tako što je dao primere izveštavanja medija o sinovima Margaret Tačer, Donalda Trampa i Džozefa Bajdena.

„Isto tako legitimno je pravo domaćih medija da izveštavaju o tome sa kim se druži i fotografiše stariji sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da zbog toga ne budu diskriminisani“, istakli su iz NUNS-a.

Obradović je ocenio da su pisanja tabloida i izjave pojedinih funkcionera SNS-a povodom tog teksta „zapravo pokušaj zastrašivanja novinara koji se usude samo da spomenu Danila Vučića“.

„Takvo ponašanje predstavlja klasičan primer pritiska na medije sa osnovnom porukom šta će vam se dogoditi ako se bavite ovom temom“, kazao je on.

Iz NUNS-a su istakli da prema Kodeksu novinara Srbije, pravo na privatnost javnih ličnosti je sužena, te ukoliko je u interesu javnosti da zna podatke iz privatnog života javnih ličnosti, mediji imaju pravo to da objave.

„U ovom slučaju da je sin predsednika države više puta vidjen i fotografisan sa osobama iz kriminalnog miljea. Isto tako, objavljivanje ovih informacija ne sme biti razlog za diskriminaciju medija, a pogotovo za napade na novinare koji izveštavaju o tome“, dodaje se u saopštenju.

Oni su osudili „spinovanje i crtanje mete“ Obradoviću i podsetili SNS da „ne smeju da odbijaju da govore za kritičke medije, da su oni službenici uposleni od strane svih gradjana Srbije i da su njima odgovorni“, osvrćući se na nedavno isključivanje mikrofona novinarki N1 koja je postavljao pitanje na konferenciji za medije, u kome je pomenula Danila Vučića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar