Nužna saradnja bezbednosnih službi u borbi protiv terorizma

BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas da je za uspešnu borbu protiv terorizma ključna saradnja svih bezbednosnih službi na međunarodnom nivou.

„Obaveštajni rad, svakodnevna razmena informacija o potencijalnim opasnostima i kontinuirana razmena iskustava jedini su način da se uspešno suprostavimo ovoj globalnoj pretnji. Zadovoljan sam što su se srpska policija i ostale službe pokazale kao kredibilan partner u ovoj borbi na međunarodnom nivou. Na našu sreću, za razliku od brojnih zemalja, u Srbiji nije bilo terorističkih napada, što naravno ne znači da smo mi opušteni. Budno smo propratili svaku i najmanju mogućnost opasnosti i tako ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti“, rekao je Stefanović na Vojnoj akademiji u Beogradu, gde je održao predavanje na temu „Suprotstavljanje terorizmu kao važan segment politike nacionalne bezbednosti Republike Srbije“.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, on je naveo da primarne bezbednosne izazove u vezi s terorizmom, koji su u fokusu rada bezbednosnih službi, predstavljaju povratak sa stranih ratišta i ekstremna radikalizacija.

„Podaci pokazuju da se u Siriji i Iraku trenutno u sastavu terorističkih organizacija nalazi ukupno 28 državljana Srbije i mi u suštini iz godine u godinu imamo trend smanjenja takvih odlazaka“, rekao je ministar.

On je podsetio da je na to najviše uticalo uvođenje u Krivični zakonik 2014. godine, krivičnih dela učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj zemlji i organizovanje učestvovanja, i naveo da u 2017. i 2018. nije evidentiran nijedan državljanin Srbije koji se pridružio terorističkim organizacijama.

„U aprilu prošle godine pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu sedam osoba je prvostepeno osuđeno na ukupno 69 i po godina zatvora za krivična dela terorističkog udruživanja, vrbovanja i obučavanja za vršenje terorističkih dela, javnog podsticanja na izvršenje terorističkih dela, finansiranja terorizma i terorizma. Osim tih represivnih mera, pođednako je važno i sprečavanje radikalizacije. Država mora biti spremna da koristi sve raspoložive resurse kako bi se tome suprostavila“, rekao je Stefanović.

On je istakao da su modeli radikalizacije ranije bili daleko prostiji, dok su se danas praktično preselili u virtuelni svet, gde terorističke organizacije zloupotrebljavaju društvene mreže i sajtove za propagandu, obučavanje, regrutovanje novih članova i prikupljanje finansijskih sredstava.

„Svesni smo da ne postoje konačna rešenja i da se svi moramo prilagođavati i usavršavati da bi se ovoj globalnoj pretnji s dalekosežnim posledicama stalo na put. Dobar obaveštajni rad i najčvršća moguća saradnja s policijama u regionu, Evropi i celom svetu jedini su način uspešnog suprostavljanja ovom zlu“, rekao je ministar.

On je istakao i da je Služba za borbu protiv terorizma MUP-a Srbije upravo u ovom cilju razmenila tokom protekle godine 515 informacija u okviru međunarodne operativne policijske saradnje, učestvovala na 49 sastanaka i u 62 strateške međunarodne aktivnosti.

Predavanju ministra Stefanovića prisustvovali su polaznici Visokih studija bezbednosti i odbrane i polaznici Generalštabnog i komandno-štabnog usavršavanja, kao i profesori Škole nacionalne odbrane, dodaje se u saopštenju MUP-a Srbije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike