U trendu

O zahtevu za izručenje odlučiće nadležni organ

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je zahtev Haškog tribunala za izručenje troje radikala nadležnom organu koji će postupati u skladu sa svojim nadležnostima, izjavio je danas ministar Nikola Selaković.

„Ministarstvo pravde je u skladu sa svojim nadležnostima postupalo u skladu sa zakonom i prosledilo predmet nadležnom organu“, rekao je Selaković novinarima u Beogradu nakon simboličnog obeležavanja početka primene taksenih marki.

Upitan da li to znači da troje radikala neće biti izručeno Haškom tribunalu, on je kazao da će „nadležni organ postupati u skladu sa zakonom“.

Optužnica protiv Jojića, Radete i Ostojića podignuta je 30. oktobra 2012. godine, a sud u Hagu objavio ju je 1. decembra 2015. uz obrazloženje da to čini pošto srpske vlasti nisu uhapsile optužene, iako su nalog Tribunala za hapšenje dobile u januaru prošle godine.

Po optužnici, Jojić, Radeta i Ostojić „zastrašivali su, uznemiravali, nudili mito“ dvojici svedoka u procesu protiv Šešelja.

Na zasedanju 10. februara, posvećenom naporima Srbije da nalog za hapšenje sprovede, predsedavajući sudija Alfons Ori pozvao je Srbiju da „bez odlaganja“ uhapsi i u Hag izruči troje radikala, konstatujući da Beograd ne saradjuje i ne čini ništa da nalog za hapšenje sprovede.

Obradović je tada uzvratio da Vlada Srbije mora da vodi računa o „političko-bezbednosnim aspektima“ saradnje sa Tribunalom, budući da smatra da „situacija od kraja 2014. nije nimalo jednostavna“, o čemu je sud, prema njegovim rečima, detaljno izvestila u poverljivim podnescima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.