U trendu

Obeležava se devetnaest godina od početka NATO bombardovanja SRJ

Na današnji dan pre 19 godina počeli su vazdušni napadi NATO na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, koji su trajali 11 nedelja i u kojima je, prema zvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 policajaca i vojnika.
Devetnaesta godišnjica biće obeležena polaganjem venaca i cveća na spomenike poginulih a centralna manifestacija povodom Dana sećanja na stradale u NATO agresiji biće održana u Aleksincu, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.
U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.
Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.
Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, nakon čega je usledilo povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak medjunarodnih vojnih trupa.
Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbeglih Albanaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.