U trendu

Obeležena 21 godina stradanja Srba u akciji Oluja

U naselju Busije kraj Zemuna u četvrtak je obeležena 21 godina od početka hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ tokom koje je iz Hrvatske proterano više od 200.000, a ubijeno i nestalo preko 2.000 Srba.

Na centralnoj državnoj manifestaciji obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba, premijer Aleksandar Vučić je istakao da je Srbija nikada više neće dozvoliti pogrom svog naroda poput onog u hrvatskoj akciji „Oluji“.

„‘Oluja’ više neće biti. Srbija se ne hvali svojom snagom, ali je dovoljno jaka da brine o svom narodu i nikada više nikome neće dozvoliti takav pogrom“, rekao je Vučić.

On je uputio izvinjenje tadašnjim izbeglicama jer u Srbiji u tom periodu nisu bili dočekani na pravi način.

„Hoću da kažem veliko izvini što su postojali oni u Srbiji koji su u trenutnu zločinačke ‘Oluje’ okretali glavu od vas i nisu dovoljno brinuli o svom narodu“, rekao je Vučić.
 
Vučić je ukazao da izbegli Krajišnici nisu odgovrni za položaj u kome su se našli i da to ničim nisu ni zaslužili već da je to krivica pogrešene politike.

Osvrnuvši se na sutrašnje obeležavanje akcije „Oluja“ u Hrvatskoj, Vučić je upitao zašto je to za njih pobeda: „Kakva pobeda, uživaju li u našoj tugi za ubijenom decom“.

„Sve sto tražimo danas, zbog čega pišemo note jeste zahtev da se neko konačno postidi zbog vaše i naše krvi na rukama“, rekao je Vučić.

On je istakao je i da će Republika Srpska i Srbija nastaviti da obeležavaju 4. avgusta, naglasivši da je Srbija dovoljno velika da nikoga ne mrzi ali i da više nikada neće dozvoliti da se „Oluja“ ponovi.

„I sa onima koji se ničega ne stide želimo dobre odnose, ali nećemo zaboraviti“, rekao je Vučić.

Na manifestaciji u tom pretežno izbegličkom naselju predsednik RS Milorad Dodik je rekao da je srpski narod u Srbiji i RS kroz istoriju pretrpeo velike patnje i zločine, ali je preživeo i želi da živi u miru.

„Priredili su nam patnje kroz koje smo prolazili i pobedili smo zato što smo opstali i zato što živimo. Naša pobeda je život i naša osveta je život, a naša želja je da živimo u miru i da svima damo mir“, rekao je Dodik.

Doktorka Jelena Šarić, koja je pre 21 godinu bila u izbegličkoj koloni, rekla je da je tog dana dobila novo ime  –  kao izbeglica, dodavši da je teško zaboraviti to što se dešavalo: „Mi koji smo to preživeli, teško zaboravljamo“.

U toku obeležavanja iz publike se čulo „novinari, sidjite s bine ionako sve lažete narod“, posle čega su iz pres službe Vlade Srbije zamolili snimatelje da čučnu.

Parastos za sve stradale služio je srpski patrijarh Irinej, a izveden je i prigodan kulturno-umetnički program.

Prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ proterano je 250.000 krajiških Srba, njih 1.856 je ubijeno, a 836 se vode kao nestali.

Ta akcija  počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su  kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiji.

Akcija „Oluja“ najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ u sukobima 1990-ih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar