U trendu

Obeleženo 30 godina usvajanja Konvencije UN o pravima deteta, Bregović ambasador UNICEF-a

 Trideseta godišnjica usvajanja Konvencije UN o pravima deteta obeležena je večeras skupom u Beogradu, na kojem je muzičar Goran Bregović promovisan u regionalnog ambasadora UNICEF-a.

Skup povodom godišnjice je priredjen u okviru 141. zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu.

Bregović je rekao da je počastvovan što će svojim glasom promovisati i zastupati pravo svakog deteta i podsetio da su pre 30 godina lideri dali obećanje potpisivanjem Konvencije o pravima deteta da žele da unaprede njihov život, kao i da je relanost da se milioni dece suočavjau sa kršenjem prava.

„Učiniću sve što mogu, a vi kao parlamentarci možete učiniti mnogo više kako bi ste ispunili obećanje pre 30 godina da svako dete i ono najranjivije ima svoja prava“, poručio je Bregović.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković koja je i predsednica skupštinskog Odbora za prava deteta, na skupu u Beogradu je izrazila zadovoljstvo što se upravo u Srbiji obeležava tri decenije postojanja tog važnog dokumenta o zaštiti prava dece širom sveta.

Jugoslavija je 1989. godine medju prvim državama sveta ratifikovala tu konvenciju.

Gojković je rekla da se Srbija, kao i zemlje regiona, nalazi pred zadacima unapredjenja položaja dece i zaštiti dečja prava i dodala da je Srbija ostvarila napredak u toj oblasti, ali da je potrebno doneti zakon o pravima deteta i zaštitniku prava deteta. 

„Briga o deci danas, znači brigu o društvu i našem svetu sutra! Zato je zajednički zadatak svih nas – parlamenataraca, organizacija civilnog društva, poznatih i uticajnih ličnosti, medija, mora da bude ulaganje dodatnih napora da poboljšamo njihove uslove odrastanja i školovanja“, rekla je Gojković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar