Obradović (Dveri) pozvao na opštu gradjansku neposlušnost kako bi vlast pala

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je danas da je nasilna vlast, a ne pobunjeni gradjani i da je potrebna opšta gradjanska neposlušnost da bi aktuelna vlast pala.

„Svih ovih godina vlast preko kontrolisanih medija nameće lažne vesti o nekakvom nasilju koje proizvode opozicioni lideri, a sada i o nasilju gradjana koji opravdano protestuju na ulicama Srbije. Stvari stoje upravo suprotno: jedini koji vrše nasilje nad svima nama jesu upravo predstavnici vlasti“, naveo je Obradović u saopštneju.

On je ocenio da je vlast u Srbiji „nasilnička“ i „uzurpatorska“, da konstantno krši Ustav, „gazi“ zakone, odriče se od dela državne teritorije, „bavi se kriminalom i korupcijom“, guši slobodu medija, organizuje lažne izbore, preko režimskih medija 24 sata dnevno vodi brutalnu negativnu kampanju protiv svakog ko misli drugačije.

„Svi demokratski metodi borbe protiv takve nedemokratske i kriminalne vlasti su dozvoljeni. Ne prihvatam da smo nasilnici mi koji na ulicama mirno i nenasilno branimo Ustav, pravo i pravdu, slobodu medija i demokratske izbore, i tražimo odgovornost za sve koji su se ogrešili o zakon“, navodi se u saopštenju.

Obradović je dodao da to što se zalaže za mirne i nenasilne proteste ne znači da oni treba da budu neaktivni i „mrtvi“ i da su svi oblici protesta, demonstracija i gradjanske neposlušnosti legitiman vid borbe protiv vlasti svuda u svetu.

„To podrazumeva i kolektivne štrajkove i obustavu rada u svim oblastima društva, blokade državnih institucija i saobraćajnica, zaustavljanje funkcionisanja sistema laži, prevare i lopovluka koji nam je ukrao slobodu, demokratiju, zdravu životnu sredinu, a sada je udario i na naše zdravlje svojim suludim odnosom prema pandemiji“, navodi se u saopštenju.

Obradović je pozvao i ugledne javne ličnosti da se oglase i stanu na stranu pobunjenog naroda, a vojsku i policiju da ne dozvole da budu zloupotrebljeni za odbranu „kriminalnog režima“ i da predju na stranu svog naroda.

„Pozivam sve koji su protiv ove vlasti na jedinstvo. Samo zajedničkim snagama možemo oboriti ovu vlast. O našim političkim razlikama neka se izjasne gradjani na demokratskim izborima posle pada Vučićevog režima“, navodi se u saopštenju.

Obradović je dodao da je sve što je režim popustio ovih dana bilo zahvaljujući uličnim demonstracijama – i da studenti ostanu u studentskim domovima, i da nema policijskog časa, i da deo uhapšenih bude pušten.

„Treba samo da nastavimo sa svim vidovima gradjanske neposlušnosti do ispunjenja naših zahteva: puštanje na slobodu svih uhapšenih, odgovornost vrha policije za brutalno prebijanje nedužnih gradjana, novi Krizni štab za borbu protiv pandemije i prelazna Vlada koja će voditi državu do vanrednih izbora na svim nivoima“, navodi se u saopštenju.

Obradović je ocenio da je omladina položila ispit prethodnih dana u svim gradovima Srbije gde su organizovani spontani protesti.

„Sada smo na ispitu mi stariji koji u mnogo većem broju treba da izadjemo na ulice upravo zbog te omladine i njene budućnosti, kako nam svi ne bi otišli u inostranstvo“, naveo je Obradović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.