U trendu

Obradović: Ne pokušavamo da odložimo presudu Šešelju

Pravni zastupnik Srbije pred Haškim tribunalom Saša Obradović izjavio je da Beograd ne pokušava da odloži izricanje presude lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju koje je zakazano za 31. mart.

„Izveštajem koji je Vlada Srbije pripremila za Savet bezbednosti UN u kome se žali da joj je Haški tribunal napravio problem predmetom protiv troje radikala i sa njim povezanim slučajm protiv Šešelja, Beograd ne pokušava da odloži izricanje presude“, kazao je Obradović za dnevni list Politika.

On je objasnio da Savet bezbednosti UN ne može da odloži bilo šta, jer je to mešanje u rad suda.

„Ujedinjene nacije su osnovale Haški tribunal, ali mu ne mogu narediti kako će postupati u nekom predmetu“, rekao je Obradović.

Pravni zastupnik je kazao i da Srbija ima stav prema Tribunalu i njegovom radu.

„Ima tu više predmeta kojima nismo zadovoljni“, naveo je Obradović.

Sudjenje lideru SRS Vojislavu Šešelju zakazano je za 31. mart, a Haški tribunal izrazio je sumnju da su troje radikala uticali na svedoke tokom sudjenja Šešelju, zbog čega je zatražio njihovo izručenje.

Nakon toga je premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio protestno pismo predsedniku Mehanizma Medjunarodnog krivičnog tribunala u Hagu Teodoru Meronu zbog neprimerenog odnosa prema Srbiji, ali i zbog toga što nisu poslali haškog osudjenika Zdravka Tolimira u Srbiju na lečenje, iako je Vlada Srbije dala garancije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.