U trendu

Od 8. juna državni organi razmenjuju podatke

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas u Arandjelovcu da po Zakonu o opštem upravnom postupku od 8. juna državni organi moraju da razmenjuju podatke iz službene evidencije.

Ona je, na konferenciji za novinare naglasila i da uprava mora da prestane da traži informacije od građana koje ima u sopstvenim evidencijama, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

„U roku od tri meseca od usvajanja zakona uprava mora da prestane da traži te informacije od građana“, izjavila je Udovički, navodi se u saopštenju.

Ona je, kao primer navela da građani neće dolaziti na produžavanje lične karte sa krštenicom da se vidi da su se rodili.

Udovički je istakla i da je suština da se pripremi i kapacitet Ministarstva i razumevanje kako najbolje da se podstakne i obezbedi da se usvojeni zakoni istinski sprovedu u potpunosti.

Dodala je da uprava od 8. juna prestaje da traži informacije koje poseduje, ali je i podvukla da neće biti mali izazov „prevesti“ ceo sistem uprave na taj drugačiji način rada.

Prema njenim rečima, upravo iz tog razloga Ministarstvo pokreće kampanju promocije dobrih uprava, odnosno primera koji su već određene korake sproveli kako bi se uprava pretvorila u servis građana i privrede.

„Aranđelovac je prepoznat kao dobra opština, već u postupanju prema građanima pokazali su i volju i kapacitet da izlaze u susret, da se partnerski ponašaju, smanje proceduru i opterećenje prema građanima“, rekla je ona.

Udovički je posetila i Uslužni centar opštine, kako bi videla procedure i na koji način se lokalna samouprava ophodi prema gradjanima i privrednicima koji žele da investiraju.

„Mogu reći da je Arandjelovac među najnaprednijim opštinama i očekujemo da razvijemo saradnju i da oni pokazuju put drugima“, naglasila je Udovički.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar