U trendu

Od početka godine 11 krivičnih prijava zboz pranja novca

BEOGRAD – Za prvih osam meseci ove godine podneto je 11 krivičnih prijava za 21 krivično delo pranja novca, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ministar je u Privrednoj komori Srbije zajedno sa predsednikom Komore Markom Čadežom prisustvovao predstavljanju dokumenta o proceni rizika od pranja novca i finansiranju terorizma, gde je istakao da je Srbija uskladila svoje standarde sa međunarodnim standardima u borbi protiv pranja novca.

„Danas predstavljamo dokument koji je pokazao da je Srbija ne samo posvećena i voljna da se bori protiv pranja novca i potencijalnog finansiranja terorizma, već da je spremna da u tu borbu uključi i privatni sektor“, rekao je Stefanović.

On je istakao da je u interesu države da naša zemlja bude prepoznata kao zemlja u kojoj se ne može „prati nikakv prljav novac“.

Ministar je zahvalio predstavnicima Ministarstva pravde, MUP-a, Ministarstvu finansija, NBS, privrednicima, advokatima koji su se potrudili da normativni okvir sprečavanja pranja novca i finansijskog terorizma bude unapređen donošenjem sedam zakona, kao i velikim brojem podzakonskih akata.

Tim dokumentom, kaže Stefanović, definisane su grane koje su najrizičnije za potencijalno pranje novca, a među njima su građevinski sektor, naročito tamo gde su kao investitor navedena fizička lica, banke i organizacije igara na sreću.

„Na osnovu metodologije Svetske banke želeli smo da donesmo novu procenu rizika koju niko ne može da ospori. Ovaj dokument predstavlja objektivnost, stručnost i ideju vodilju kako da naš okvir unapredimo dalje“, istakao je Stefanović.

Čadež je ukazao da Srbija u borbi sprečavanja pranja novca i finansijskog terorizma mnogo napredovala, a da je zasluga što je u donošenju dokumenta o Proceni sprečavanja pranja novca bio uključen i privatni sektor.

„PKS je sa Upravom za sprečavanje pranja novca još pre osam meseci potpisali sporazum o saranji. Nakon toga, od Subotice do Bujanovca, držali smo skupove i pozivali privrednike, a sa jednim ciljem – kako da uvedemo dobar sistem koji neće opteretiti kompanije da izdvajaju više vremena i novca na birokratske procedure, ali i sa druge strane da smanjimo rizik od pranja novca“, objasnio je Čadež.

Podsetio je da je prethodna procena, koja je rađena 2012. godine, nije uključila privredu u tadašnju izradu.

Čadež je istakao da je donošenje te Procene od posebnog značaja za privredu, jer pranje novca i finansiranje, kako je naglasio, najviše štete nanosi privredi koja legalno posluje.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike