Odalović: Slabi pomaci u identifikaciji nestalih

BEOGRAD – Predsednik Komisije za nestala lica i generalni seketar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalovic izjavio je danas da je problem u traženju i identifikaciji nestalih taj što se mnogi u regionu nisu suocili sa posledicama sukoba.

Napominje da je Srbija otvorila svoje arhive i da na nekim prostorima politika negira zlocine koji su počinjeni.

Odalović je za RTS rekao da ima odredenih pomaka u traženju i identifikaciji nestalih u ratnim sukobima devedesetih.

„Podatak da se u regionu traži još 10.281 osoba, govori koliko je ozbiljan i veliki problem. Problem je bio a i danas je što se mnogi u regionu nisu suocili sa posledicama sukoba i to je jedan od razloga zbog kojeg nema pomaka“, objašnjava Odalović.

Kaže da na nekim prostorima politika negira zlocine koji su pocinjeni.

„Oni koji su kidnapovali nisu spremni da otvore svoje arhive i da saraduju sa nama kao što Srbija radi. Na svaki zahtev koji nam se uputi, trudimo se da potvrdimo ili demantujemo informaciju, a to nije slucaj kada mi isto to tražimo“, napominje Odalović.

Navodi da je Srbija otvorila svoje arhive.

„Srbija je identifikovala pocinioce ratnih zlocina, neki su bili spremni da saraduju, a gde se u regionu to desilo? Mi smo otvorili arhive ne samo vojske i policije vec i naših komunalnih preduzeca, našeg tužilaštva“, objašnjava Odalovic.

Ističe da, kada se zatvori tema sa arhivama, ostaje još jedan segment, a to je da sudski organi i tužilaštvo povedu istrage.

„U ovom trenutku na teritoriji centralnog dela Srbije nema nijedne grobnice, nijednog tela, ali se ona nalaze u BiH, Hrvatskoj i na prostoru Kosova i Metohije“, kaže Odalović.

Objašnjava da postoje operativne liste koje svi vode.

„Da nekih lica nema, prijavila je ili rodbina ili komšije, prijatelji. Identifikacija je ono što bi trebalo da bude uradeno da bi bilo rezultata. Intenzivno se vrši pritisak na Srbiju i na sve ostale u regionu da krenemo u ozbiljniji pristup“, zakljucuje Odalović.

Prema podacima Medunarodnog Komiteta Crvenog krsta, u regionu se danas traži još 10.281 osoba. Od toga u Hrvatskoj 2.027, na Kosovu i Metohiji 1.648 i u Bosni i Hercegovini 6.606 lica.

Od ukupnog broja nestalih, više od 3.600 lica je srpske nacionalnosti.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike