U trendu

Odbačena peticija da Oliver Ivanović dobije ulicu u Kosovskoj Mitrovici

Skupština opštine Severna Mitrovica odbacila je peticiju da se jedna ulica u Kosovskoj Mitrovici nazove po ubijenom lideru Gradjanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, objavio je danas Kossev.

Na sednici u petak, peticija je odbačena „jer nije u skladu sa statutom opštine Severna Mitrovica“.

Za predlog o odbacivanju glasalo je 12 odbornika, dvoje je bilo protiv – saradnici Olivera Ivanovića – Ksenija Božović i Marko Jakšić, dok dva albanska odbornika nisu glasala.

Kako navodi portal, to je bila sedma redovna sednica skupštine opštine, a četvrti pokušaj Ivanovićevih saradnika da se predlog o imenovanju ulice uvrsti u dnevni red.

„Žalosno je ono što je Oliver doživeo u svom gradu, posebno od tebe kao njegovog prethodnog člana stranke“, ovim rečima se odbornica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović obratila predsedavajućem skupštine Dejanu Gurešiću, nekada bliskom Ivanovićevom partijskom saradniku, piše Kossev.

Peticija o preimenovanju ulice podneta je skupštini Severna Mitrovica 31. maja, sa 1.730 glasova gradjana, koja sadrži i 523 potpisa prikupljenih elektronskim putem.

Na prošloj sednici u junu odlučeno je da se na sledećoj razgovara o predlogu da se Mitrovačka ulica nazove ulicom Olivera Ivanovića, ali i da se proveri verodostojnost glasova u peticiji.

Kako navodi KoSSev, na sednici u petak se to pitanje opet nije našlo na zvaničnom dnevnom redu, ali se jeste „utvrdjivala verodostojnost“ – Komisija formirana za analizu podnete peticije utvrdila je „postojanje osnovane sumnje u regularnost prikupljenih potpisa“.

Gurešić je u ime komisije čiji je bio član, za online peticiju od 523 glasa, naveo da se „ovaj oblik peticije i ovi potpisi ne mogu smatrati verodostojnim jer je za upisivanje potrebno imati samo mejl adresu“, navodeći da to „izaziva sumnju“.

U analizi komisije se izražava sumnja u verdostojnost potpisa na papiru zbog toga što je „isti rukopis potpisao 40 različitih osoba“.

U analizi, komisija konstatuje da „nije imala mogućnost da angažuje grafologa“, ali i da se čak i „laičkom analizom može definisati sumnja u verodostojnost potpisa“.

„Pa Vi ste i istražni organ i grafolog i zapanjena sam čime se Vi bavite“, usledio je odgovor Ksenije Božović koja je najavila tužbu sudu kako bi predsedavajući skupštine dokazao navode.

Odbornik Marko Jakšić je rekao da će podnositi peticiju „koliko god bude trebalo“ i ispravljati nedostatke.

„Zašto vi, ne mi, radite ovo što radite? Oliver je čovek iz ovog grada kao i troje ljudi koje ste vi pomenuli, koji su stradali u ovom gradu, bez ikakvog razloga i zaslužili da imaju ulicu, trg, ili bilo šta u ovom gradu. Zašto pravimo politku od ovoga? Prebrojavate krvna zrnca potpisnika“, rekao je Jakšić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar