najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Odbor za kulturu prekršio zakon

Gradjanske inicijative ocenile su u utorak da je skupštinski Odbor za kulturu i informisanje prekršio Zakon o elektronskim medijima pozivom poslanicima da sa dnevnog reda današnje sednice povuku listu kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije koje su predložile nevladine organizacije.

Kako je saopštila ta organizacija, Odbor je prekršio i Poslovnik o radu Skupštine održavanjem sednice na koju nisu bili pozvani poslanici opozicije.

“U toku četvorominutne sednice, prisutni članovi Odbora, kojom je predsedavao Aleksandar Jugović, jednoglasno su podržali ovo obaveštenje Skupštini. Predsedavajuća Odbora, poslanica Vesna Marjanović, prethodno je odbila da sazove ovu nelegitimnu sednicu Odbora”, piše u saopštenju.

Gradjanske inicijative su ocenile da skupštinski Odbor “grubo krši procedure” od početka procesa za izbor predstavnika civilnog društva u Savet Regulatornog tela za elektonske medije, “u nameri da se isključivanjem civilnog društva direktno onemoguće gradjani da oblikuju i kontrolišu medijske sadržaje koji im se plasiraju”.

“Ovakve odluke, kao i način njihovog donošenja, direktno ruše vladavinu prava i krše sve principe gradjanske participacije, što naravno utiče i na mogućnost zaustavljanja procesa evropskih integracija”, dodaje se u saopštenju.

Odbor Skupštine za kulturu i informisanje uputio je ranije danas predlog parlamentu da sa dnevnog reda današnje sednice povuče listu kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koje su predložile nevladine organizacije.

Sednici su prisustvovali samo poslanici vladajuće većine, njih desetoro, dok je poslanica Socijaldemokratske stranke i članica Odbora Branka Karavidić zatražila pisano obrazloženje od nadležne službe zašto nije obaveštena o održavanju sednice.

Predsednica tog Odbora, poslanica Demokratske stranke Vesna Marjanović ocenila je da je Poslovnik o radu Skupštine povredjen jer niko od poslanika opozicije nije pozvan na sednicu.Ona je dodala da povlačenje liste kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije predstavlja “skandal”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike