U trendu

Odbori Skupštine Srbije: Priština nastoji da stvori uslove za angažovanje svojih snaga na severu

Tri odbora Skupštine Srbije su danas u Beogradu, na osnovu podataka službi bezbednosti, konstatovala da će Priština nastojati da stvori uslove za nastavak angažovanja svojih specijalnih jedinica na severu Kosova.

„Konstatovali smo da aktuelna bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji opterećena brojnim izazovima i opasnostima pogodnim za izazivanje incidenata privremenih institucija samouprave, albanskih ekstremista, i da srpski narod ne može u punoj meri da ostvari ličnu i imovinsku sigurnost ni punu slobodu kretanja i nastanjivanja za šta punu odgovornost snose privremen institucije i medjunarodno prisustvo“, pročitao je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun novinarima u Beogradu iz zajedničkog saopštenja tri odbora.

Drecun je saopštenje sa zajedničke tročasovne sednice odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, za odbranu i unutrašnje poslove, i za kontrolu službi bezbednosti, o situaciji na Kosovu, pročitao u prisustvu predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igora Bečića i predsednice Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marije Obradović.

Sva tri odbora „snažno osudjuju brutalno nasilje specijalnih jedinica Pritšine na severu Kosova protiv srpskog naroda i nezakonito hapšenje Marka Djurića“, direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici.

Odbori insistiraju da se „privremene institucije samouprave na Kosovu i Metohiji posvete dijalogu, izgradnji stabilnosti, očuvanju mira i stvaranju uslova za bezbedan život svih bez obzira na njihovu nacionalnost“.

Drecun je dodao da Odbori insistiraju i da medjunarodne snage KFOR i EULEKS u skladu sa svojim mandatom „odmah stvore uslove za bezbedan život srpskog naroda i omoguće njegovo slobodno kretanje i rad“.

„Pružamo punu podršku srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, njegovoj borbi da opstane na Kosovu i Metohiji i poručujemo da nije sam srpski narod i da ga štiti Srbija, koja će uvek biti sa svojim narodom“, kazao je Drecun.

Naveo je da odbori pružaju punu podršku predsedniku i Vladi Srbije da „zaštite narod na Kosovu i Metohiji i da se obezbedi mir i stabilnost u južnoj srpskoj pokrajini“.

Sednica je bila zatvorena za javnost, jer su BIA, VOA, VBA, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane izneli tajne informacije.

U ponedeljak je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marko Djurić jer je, kako je obrazloženo, nelegalno ušao na Kosovo. Posle hapšenja Djurić je saslušan kod prekršajnog sudije u Prištini i proteran s Kosova.

Potom su članovi Srpske liste odlučili da napuste Vladu Kosova, a srpski političari najavili samostalno osnivanje Zajednice srpskih opština, ukoliko Priština ne počne njeno formiranje do 20. aprila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.