U trendu

Odluka o izborima dobra vest za gradjane

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić odlučio je da pozove stranku na vanredne parlamentarne izbore, a u prvim reakcijama Demokratska stranka ocenila je da je to dobra vest za gradjane Srbije.

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je danas da je dobra vest za gradjane odluka premijera Aleksandar Vučića da, kako se izrazio, „podnese ostavku na mesto predsednika Vlade Srbije“.

„Vanredni parlamentarni izbori će pokazati i Aleksandru Vučiću, i njegovom režimu da građani neće ćutati dok im se smanjuju plate, otimaju penzije, povećavaju porezi i cene, da neće mirno gledati kako se samo oni na vlasti bogate, kako od svojih smanjenih plata plaćaju privatne poslovne dogovore provučene kroz tajne ugovore i da neće pristati na ućutkivanje kritike, strahovladu i uništavanje institucija“, naveo je Pajtić u pisanoj izjavi.

On je dodao da će DS na izbore izaći sa programom kojim će pokazati da se reforme mogu sprovoditi i nova radna mesta otvarati bez smanjivanja plata, bez štednje na građanima, bez ućutkivanja kritike i bez zloupotrebe vlasti.

„Čovek koji govori kako je ‘pre godinu i devet meseci zatekao državu pred bankrotom’ verovatno misli na ono što je sam ostavio u periodu svoje vlasti od 2012. do 2014. godine. Čovek koji, kada kaže ‘da ne želi pogled u prošlost’, misli samo na sopstvenu prošlost dok tuđu, falsifikovanu prošlost, već četiri godine koristi kao izgovor za sopstvenu nesposobnost, sada očekuje od građana još jednu šansu ‘da se otarasi mangupa u svojim redovima’. Verovatno zato što prva četiri puta nije umeo dobro da ih izabere, a sada, peti put, to će uraditi baš kako treba“, dodao je Pajtić.

Da je odluka o izborima dobra, smatra i predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić koja je rekla da su izbori dobra prilika da u Srbiji dodje do promena.

„Sa gledišta DSS-a i Patriotskog bloka ova odluka predsednika Vlade je dobra odluka, jer to je prilika da u Srbiji dodje do promena. Pre svega može doći do pobede novog koncepta politike koja će biti okretanje od EU, a veće vezivanje za Rusiju“, kazala je Rašković Ivić za agenciju Beta.

Kako je navela, vanredni parlamentarni izbori predstavljaju šansu da se „kadrovski smene oni ljudi koji su bahati, koji imaju kupljene diplome i koji iritiraju gradjane Srbije i koji rade na štetu srpskog društva“.

Dodala je da su izborni uslovi u Srbiji veoma loši, jer „vlada“ medijska blokada.

„Vučiću, kao predsedniku Vlade Srbije, ovi izbori su veoma potrebni zato što na lokalnim i pokrajinskim izborima neće postići dobar rezultat ukoliko ne bude i parlamentarnih izbora“, dodala je ona.

Kako je navela, DSS će na predstojećim izborima nastupiti u koaliciji sa Dverima, „manjim strankama, udruženjima i političkim organizacijama“
Prema njenim rečima, DSS na izborima očekuje ne samo da će biti u Skupštini Srbije i da će preći cenzus, već i da će postići dobre rezultate.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocenio je danas da je najava raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora „jedina ispravna i jedina moguća u ovako teškoj situaciji“.

„SRS je spremna za te izbore i mi smatramo da će oni biti svojevrsni referendum. Da će se narod opredeljivati izmedju pobornika EU, a to su Aleksandar Vučić i naprednjačka stranka i SRS, koja je kategorički protiv ulaska u EU i za integracije sa Rusijom“, rekao je Šešelj agenciji Beta.

Šešelj je dodao da će ti izbori biti odlučivanje izmedju „prozapadne i proistočne opcije“.

On je rekao da će radikali na izbore izaći samostalno, jer smatraju da cenzus ima smisla i da ne treba praviti matematičke kombinacije da bi se on izbegao.

„To je i pitanje časti… Prema svim istraživanjima mi odavno imamo više od 20 odsto glasova, a ostavljamo narodu da odluči“, rekao je Šešelj na pitanje koliki procenat glasova na izborima očekuje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.