Odluka o izborima u rukama srpskih političara

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han izjavio je da odluka o prevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji ne zavisi od mišljenja čelnika EU, već isključivo od srpskih političara.

Han je za izdanje lista “Danas” od petka rekao da u EU postoji uverenje da će Srbija, bez obzira na to kakva će biti odluka o izborima, ostati na evropskom putu reformi i posvećena rešavanju kosovskog pitanja.

Upitan da li su opravdana očekivanja Vlade Srbije da će u septembru dobiti preporuku za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, Han je naveo da kada će to biti zavisi pre svega od Srbije i tempa sprovođenja neophodnih reformi, posebno kad je reč o poglavljima 23 i 24.

“Ja naporno radim na tome da prva poglavlja budu vrlo uskoro otvorena, a bilo bi najbolje da se to dogodi pre kraja ove godine. Uveren sam da će se zemlje članice EU složiti s našim predlogom”, kazao je komesar.

Govoreći o migrantskoj krizi, Han je najavio da će Evropska komisija “već izdvojila li će to uskoro učiniti” 8,2 miliona evra za bolji nadzor granica, jačanje sistema azila i za širenje smeštajnih kapaciteta za tražioce azila u Srbiji.

“Mi smo izdvojili 390.000 evra kao hitnu podršku, uključujući humanitarnu pomoć, kao i prošle godine tokom poplava. Aktuelni migratorni pritisak je pitanje evropskih dimenzija i zahteva koordinisan regionalni pristup”, rekao je evropski komesar za proširenje.

Komentarišući najavu zajedničkih vojnih vežbi Srbije i Rusije, Han je istakao da te vežbe šalju pogrešni signali EU.

“Pod trenutnim okolnostima, planiranje zajedničke vojne vežbe u Ruskoj federaciji poslalo bi pogrešan signal. Zajedno sa zemljama članicama EU, očekujem da će Srbija nastaviti da progresivno usklađuje svoju politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u skladu sa svojim obavezama”, ocenio je Han.

(Beta)

Ostavite komentar