U trendu

Odluka o Oriću sve samo ne pravična

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak uveče da je odluka o izručenju ratnog komandanta jedinice Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića Bosni i Hercegovini politički motivisana i „sve, ne samo pravična“.

„Odluka o puštanju Nasera Orića je politički motivisana i ona je sve samo ne pravična. Ima događaja posle kojih ostaje osećaj mučnine i posle kojih muka ostaje kao nauk za pamćenje“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je istakao da će Srbija iz „ove lekcije umeti da izvuče svoje pouke“, a ta lekcija znači da pitanje ratnih zločina nije uvek pitanje pravde, već politike.

Premijer je upitao međunarodnu zajednicu „Ko će da vrati oči Slobodanu Iliću i ko će ga vrati desetine i stotine Srba pobijenih u Podrinju od snaga Nasera Orića.

„Osećam se ponosno, jer mi Srbi gonimo Srbe zločince zato što to kod nas nije sramota, nije politika, već pravo i pravda“, dodao je premijer.

Prema njegovim rečima, želi da ode na svako mesto gde su počinjeni zločini bez obzira na to nad kojim narodom.

„Neće zbog jednog zločinca da se promeni odnos prema bošnjačkom narodu, ako se njima menjamo, Srbija nikada neće, jer ćemo morati da živimo zajedno, jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih“, kazao je Vučić.

Odluku o tome da li će 11. jula otići na pomen žrtvama u Srebrenicu, Vučić će, kako je rekao, doneti nekoliko dana pre og datuma.

„Nisam donosio odluku zbog toga da li će neko moći da garantuje moju bezbednost, već što sam smatrao da će Bošnjaci imati više vere u nas i da imamo iskren odnos, a ne da će to da služi za politiku. Doneću odluku nekoliko dana pred pomen“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je istakao da odnos Srbije prema Bošnjacima mora da bude pun poštovanja i razumevanja.

O tome da li je postignut dogovor Beograda i Prištine tokom dijaloga u Briselu, premijer je istakao da je jedina tema, a da nije na tehničkom nivou, bila energetika.

„Tu temu mosta na Ibru su izmislili, niko ne zna šta kako i odakle, ali valjda im se svideo pritisak na Srbe. Nastavićemo da razgovaramo sa Albancima, mada njima naša reč očigledno slabo znači“, dodao je predsednik vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.