U trendu

Odluku o taksi doneo RTS, a ne vlada

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović izjavio je danas da Vlada nije uvela taksu za finansiranje javnih servisa, već da je to odluka Radio-televizije Srbije  kao nezavisne institucije.

„Vlast ništa ne uvodi, uvodi je (taksu) RTS u skladu sa zakonom. Taksu kad uvedete, ona je obavezujuća, nju morate da plaćate. Vlast sa ovim nema nikakve veze, ovo je nešto što je doneo RTS“, kazao je Đukanović novinarima u Skupštini.

On je kazao da društvo mora da se opredeli da li uopšte želi javni servis, i da ako želi, to građani moraju da plaćaju kroz budžet ili kao taksu.

Upitan da li će i pored uvođenja takse država i dalje (iz budžeta) finansirati RTS, Đukanović je kazao da kada se država povuče iz vlasništva u medijima ona neće moći ni da ih finansira.

„Država mora u potpunosti da se povuče iz svih medija, pa samim tim država neće finansirati ni jedan medij, pa samim tim ni RTS ni Radio-televiziju Vojvodine“, kazao je Đukanović.

Poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović kazao je ranije novinarima da je Vlada Srbije obmanula javnost kada je ukinula pretplatu za RTS, jer je sada predvidela taksu koja iznosi isto koliko i pretplata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.