U trendu

Odnosi u regionu napredovali, ali predstoje izazovi

Odnosi u regionu su napredovali od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ali i dalje postoje izazovi koji se mogu rešavati samo kroz otvoren dijalog i bez emocija, zaključili su danas učesnici konferencije o perspektivama Zapadnog Balkana 20 godina nakon potpisivanja tog sporazuma, koju je organizovala koalicija nevladinih organizacija iz regiona Igmanska inicijativa.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Oskar Benedikt kazao je da je bitno unapređivati komunikaciju između zemalja u regionu i ne dozvoliti da ponesu emocije.

„Postignuti su pomaci u odnosima, ali nas još čekaju bitni izazovi koji mogu da budu rešeni ukoliko vlasti budu podržavali aspiracije građana na putu ka reformama i EU“, kazao je Benedikt u Beogradu i dodao da se izazovi moraju rešavati kroz dijalog tako da ne izazivaju razmirice.

Prema njegovim rečima, Bosna i Hercegovina je zemlja koja doprinosi bezbednosti i koja je napravila pomak u odnosima u regionu, kada je u Beču potpisala granični sporazum sa Crnom Gorom.

Benedikt je naveo i da će Evropska komisija 14. oktobra predstaviti izveštaj o napretku, istakavši da očekuje da u izveštaju bude ocenjeno da pregovori sa Srbijom za pristup EU „napreduju i da će uskoro početi otvaranje poglavlja“.

On je dodao i da je Srbija pokazala odgovoran stav tokom izbegličke krize.

Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Majkl Ujehara rekao je da je održavanje stabilnosti u regionu u interesu svih.

„Procesuiranje ratnih zločina se znatno poboljšalo, izgleda kao da su zemlje pokazale da su se pomirile sa svojom prošlošću“, naveo je Ujehara.

On je dodao i da bi trebalo sačuvati „ova dostignuća koja su teško dostignuta“.

Pomoćnica ministra spoljnih poslova iz Sektora za EU Marina Jovićević istakla je da je Srbija istinski posvećena regionalnoj saradnji, dok je kopredsednik Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov ocenio da su odnosi Srbije i Hrvatske na najnižem nivou od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

„Mi imamo faktički prekinute odnose sa Hrvatskom. Vratili smo se možda i malo više od 20 godina unazad“, rekao je Popov.

Direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai ocenila je da način „skorašnjeg obraćanja liči na nešto što smo gledali ranijih godina“.

„Nikako da se razvije kultura regionalne saradnje i čini se da je taj proces koordinisan spolja što je razočaravajuće“, kazala je ona.

Današnja konferencija poslužiće za izradu studije o dve decenije nakon Dejtona, čije je predstavljanje najavljeno na svečanoj sesiji Igmanske inicijative 21. novembra u Sarajevu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar