U trendu

Određen maksimalni broj zaposlenih u sedam stručnih službi

BEOGRAD – Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Skuštine Srbije odredio je danas maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme u 2019. godini, u sedam od 12 državnih organa i regulatornih tela.

Odbor, kojim je predsedavao Aleksandar Martinović, odlučio je o broju zaposlenih u Komisiji za zaštitu konkurencije, Fiskalnom savetu, službama Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i Komisiji za hartije od vrednosti.

Martinović je rekao da je kriterijum za odredivanje maksimalnog broja zaposlenih obezbeđenost finansijskih sredstava za isplatu plata
utvrđenih Zakonom o budžetu za 2019. godinu.

Prema njegovim rečima, kriterijum za organe koji se ne finansiraju iz sopstvenih prihoda, takođe je obezbeđenost sredstava na osnovu njihovih finansijskih planova.

Komisija za zaštitu konkurencije, na osnovu današnje odluke, može da ima 58 zaposlenih, četiri više nego ranije, služba Poverenika za zaštitu ravnopravnosti ostaje sa 60, a Fiskalni savet devet, jednog više nego 2018.

Kancelariji Zaštitnika građana odobreno je 106 zaposlenih, kao i do sada, a Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki ostaje 54.

Poverenik za informacije od javnog znača i zaštitu podataka imaće 94 zaposlena, sada 78, a Komisija za hartije od vrednosti 46, umesto dosadašnjih 29.

Član Odbora iz Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je da konkursi za te službe ne smeju biti objavljeni samo u Službenom glasniku, jer ga niko ne čita, kao ni dnevnim novinama koje, kako navodi, kupuju samo porodice članova redakcije.

„Poručite vašim šefovima da se konkursi raspisuju u visokotiražnim novinama, jer svi moraju da ga vide“, rekla je Radeta, koja je zajedno sa Miloradom Mirčićem bila protiv toga da se danas utvrdi broj zaposlenih u Kancelariji poverenika za informacija od javnog značaja, jer on još nije izabran.

„Ne bi bilo fer da novom poverniku određujemo broj ljudi sa kojim će raditi, nema potrebe da se pravi račun bez krčmara“, rekla je Radeta.

O maksimalnom broju zaposlenih u preostalih pet službi biće raspravljanjo kada Odboru stignu zahtevi.

(Tanjug)

Napišite komentar