U trendu

Održan moleban ispred Hrama Svetog Save:Srbi 30 godina u Crnoj Gori nemaju slobodu, ali ipak …

Episkop remezijanski Stefan poručio je okupljenim gradjanima ispred Hrama Svetog Save, gde je održan moleban, da Srbi u Crnoj Gori 30 godina nemaju slobodu, ali da ipak opstaju.

U molebanu su se, izmedju ostalog, pomolili da „neprijatelji odustanu od nasilja prema našim hramovima i grbovima“ i da „ne proteruju narod“.

„Nema veće sile od molitve i nema jačeg oružja od brojanice i krsta“, kazao je episkop Stefan.

On je kazao da je patrijarhu Irineju žao što nije mogao da prisustvuje tako masovnom skupu i podsetio gradjane da je patrijarh svake godine na ovaj dan u Republici Srpskoj gde se obeležava Dan republike.

Više hiljada gradjana krenulo je u litiji oko 16 časova sa Terazija u Beogradu ka Hramu svetog Save gde je održan moleban povodom dogadjaja u Crnoj Gori, nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Gradjani su nosili crkvene i državne zastave, ikone i transparente na kojima piše „Bez Kosova smo kao čovek bez srca“ i „Ništa im nije sveto – Milo zločinac“.

Medju okupljenima su bili i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Na čelu kolone učesnici litije razvili su transparent na kojem piše „Vreme je Božije pravde“, a skup su obezbedjivale manje snage policije.

Moleban Presvetoj Bogorodici služio je episkop remezijanski Stefan sa sveštenstvom Hrama svetog Save.

Kako je ranije navedeno, taj molitveni skup koji organizuje Srpska pravoslavna crkva, predstavlja skup podrške „stradalnom narodu u Crnoj Gori, Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima“.

U Crnoj Gori je danas na snagu stupio sporni Zakon o slobodi veroispovesti, koji je u toj zemlji i Srbiji izazvao burne reakcije.

Više protestnih skupova održano je u obe zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.