U trendu

Održan pomen žrtvama Oluje; Linta: Hrvatska sramota

BEOGRAD – U Crkvi Svetog Marka u Beogradu, kao i u drugim gradovima Srbije, održan je pomen žrtvama stradalim tokom akcije „Oluja“.

Obeleženo je 23 godine od kako je proterano 250.000 Srba, uglavnom civila, žena i dece, te ubijeno i nestalo oko dve i po hiljade.

Parastos je juče služio patrijarh Irinej.

Pomen je danas služen i u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a venci položeni na Perduovom groblju.

U Beogradu je pomenu prisustvovao i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, koji kaže da su “Oluja”, ali i sve druge hrvatske vojne akcije na području današnje Hrvatske i BiH, po svom karakteru bile zločinačke, jer je cilj bio ubijanje i proterivanje srpskog naroda sa svojih vekovnih područja s jedne strane i masovno sistematsko uništavanje srpske imovine.

Prema njegovim rečima „jasno je kao dan“ da je strateški cilj režima Franje Tuđmana bio stvaranje etnički čiste Velike Hrvatske i da je Tuđmanov režim u suštini izvršio agresiju na Jugoslaviju i na srpski narod u Hrvatskoj.

Kako ističe, veoma je važno što Tužilaštvo za ratne zločine aktivnije i snažnije priprema predmete koji se tiču brojnih zločina nad srpskim narodom i na području današnje Hrvatske, Republike Srpske, Federacije BiH, da pokreće istrage i podiže optužnice.

„Neprihvatljivo je da 23 godine od završetka rata na području današnje Hrvatske i BiH nemamo procesuiranih zločina protiv srpskog naroda“, kaže Linta.

Ukazao je na činjenicu da hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović odlikuje hrvatske zločince, a da Haški tribunal nije učinio gotovo ništa na procesuiranju zločina protiv srpskog naroda na prostoru bivše Jugoslavije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike