Održana edukativna tribina o negovanju govornih navika

NOVI SAD – Negovanje srpskog jezika i izražavanje jeste jedna od najvažnijih delatnosti na našim prostorima, koje je Ministarstvo za kulturu i informisanje zajedno sa Udruženjem „Izražajnost“ prepoznalo kao nacionalni projekat, jer upravo kultura govora i njegovo unapređenje veoma su bitni za mlade ljude i njihov lingvistički razvoj“, rekla je sinoć u Eđšegu pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Uoči edukatuvne tribine o unapređenju kulture govora, Miloševićeva je istakla da je posebno važno imati na umu da se ovaj „Karavan“ kulture govora proširi i na srpske zajednice izvan naših granica, gde naša deca više ne pohađaju nastavu na srpskom jeziku, već ga usvajaju od roditelja. Treba upravo njima da se predstavi bogatstvo naše leksike i prenese lepota izražavanja, navodi se u saopštenju Vlade AP Vojvodine.

Edukativnu tribinu organizovalo je Udruženje za unapređenje i razvoj kulture javnog govora „Izražajnost“, koje okuplja stručnjake iz oblasti javnog nastupa, dikcije, neverbalne komunikacije, psihologije i prezentovanja.

Tokom tribine na pitanja o tome zašto je važno negovati kulturu govora, šta sve spada u tu kulturu, na koji način ona utiče na srpksi jezik i kako ispraviti loše govorne navike, govorili su komunikolog Slobodan Roksandić i Radovan Knežević, profesor dikcije na Fakultetu dramskih umetnosti, navodi se u saopštenju.

Humanitarni radnik Arno Gujon, ovom prilikom je ispričao, kako je on kao Francuz dostigao visok nivo izražajnosti na srpskom jeziku, učeći ga svakodnevno u proteklih šest godina od kada se doselio u Beograd.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike